Trei pui de zimbru s-au născut la Armeniş


Echipa de teren din cadrul WWF-România aflată în patrulare în zona Măgura Zimbrilor din Munţii Ţarcu a constatat, zilele trecute, apariţia  a trei noi pui de zimbru. Puii măresc efectivele de zimbri din această zonă, care au trecut până acum prin provocări mari legate de iernile lungi şi cu zăpadă multă, boala limbii albastre, atacuri din partea altor specii sălbatice, comportament de reproducere dereglat din cauza istoricului în captivitate, şi chiar lupte pentru stabilirea ierarhiilor. Evenimentul este o confirmare a faptului că populaţia ce se încearcă a fi refăcută aici după decenii de absenţă are şanse dereuşită.

Unul dintre viţei a fost fătat în semi-libertate, el fiind procreat în rezervaţia Avesta, din Suedia, de unde a venit întregul grup de zimbri transportat în aprilie 2017 la Armeniş, în zona în Măgura Zimbrilor. Acesta a fost fătat în ţarcul de resălbăticire a zimbrilor şi este sănătos. Fiind pregătit pentru eliberare alături de întregul grup şi fiind un animal sălbatic, nici el, nici ceilalţi doi viţei, procreaţi şi fătaţi în libertate, în Măgura Zimbrilor, nu vor primi un nume.

Reintroducerea zimbrilor în Munţii Ţarcu se realizează în cadrul proiectului „Acţiuni urgente pentru refacerea populaţiilor de zimbru în România“, implementat de WWF-România şi Rewilding Europe, cu sprijin financiar din partea Uniunii Europene, prin Programul LIFE. (B. Meteş)