Toată lumea pe net!


Siguranţa elevilor în mediul online” a reprezentat principala temă abordată în cadrul Campaniei „Hai pe Net! – 2015”, derulată la Colegiul Naţional „Traian Doda” din municipiul Caransebeş, unde s-au desfăşurat noi activităţi specifice.

Proiectul, ajuns anul acesta la cea de-a doua ediţie, se derulează sub coordonarea cadrului didactic Alexandra Nicolau şi îşi propune să sprijine tinerii în ceea ce priveşte identificarea competenţelor şi abilităţilor latente ale acestora.

Astfel, în derularea campaniei s-a urmărit evaluarea şi formarea competenţelor digitale, organizarea de ateliere social-media, predarea de cursuri şi desfăşurarea de jocuri interactive privitoare la siguranţa online, precum şi derularea de cursuri gratuite de utilizare a tehnologiei în predare.

Principalele teme abordate de campania de anul acesta vizează creşterea şanselor de angajare în rândul tinerilor prin îndrumarea acestora în ceea ce priveşte elaborarea unui Curriculum Vitae demn de atenţia instituţiilor educaţionale sau ale angajatorilor.

De asemenea, sunt promovate activităţi legate de incluziunea digitală pentru diverse grupuri, atât tineri, cât şi adulţi.

Prin urmare, Laboratorul de informatică din cadrul Colegiului Naţional „Traian Doda” din municipiul Caransebeş a programat o întâlnire interactivă pe parcursul căreia s-au discutat aspecte privitoare la siguranţa tinerilor în mediul online, în special în cazul reţelelor de socializare, fiind prezentate videoproiecţii pe tema dată. Au participat peste 20 de elevi cu situaţie materială precară, de clasa a VI-a, de la instituţia de învăţământ gazdă şi de la Colegiul Naţional „C.D. Loga”. 

Dorim ca elevii să conştientizeze cu adevărat pericolele ascunse la care se expun în cazul în care utilizează la modul neadecvat reţelele de socializare. Am vizat crearea unui climat de siguranţă online prin jocuri interactive”, a declarat coordonatorul de proiect, Alexandra Nicolau.

În fapt, prezenţa copiilor la acţiune se datorează derulării unui alt proiect de educaţie formală şi non-formală în rândul unui număr de 80 de elevi de ciclu gimnazial de la cele două unităţi şcolare. Este vorba despre proiectul „Responsabilitate, Implicare, Şcoală şi Comunitate”, finanţat prin intermediul societăţii TMD Friction şi coordonat de managerul Emanuela Budimir, animatorul socio-cultural Mihaela Pral şi psihologul Cornelia Mateescu. Acest proiect îşi propune să-i sprijine pe tinerii care provin din familii cu situaţie financiară modestă.

Ulterior, proiectele din domeniu au continuat la unitatea de învăţământ preuniversitar din municipiul Caransebeş, sub titulatura de „Cu bunicul, hai pe net! – 2015”, prin care s-a încurajat participarea seniorilor în societatea informaţională şi ajutarea acestora să utilizeze internetul pentru a-şi explora interesele şi pentru a le creşte calitatea vieţii.

 Campania „Hai pe Net!” se va derula la Colegiul Naţional „Traian Doda” din urbea de pe Timiş şi Sebeş şi în cursul anului viitor.

Vasi POPESCU