Supracontractare în cadrul Regio-PORSe lărgește lista proiectelor finanțate din fonduri europene în Regiunea Vest. Astfel, regiunea va beneficia de alocări suplimentare de fonduri în cadrul Regio – Programul Operațional Regional (Regio-POR) 2014-2020, în plus față de alocarea financiară inițială a regiunii, care a fost de aproximativ 643 de milioane de euro (fonduri nerambursabile), în urma recentelor decizii ale Guvernului României de a supracontracta proiectele în rezervă și de a acoperi anumite sume asumate de beneficiari la contractarea proiectelor.
A fost aprobată supracontractarea tuturor proiectelor aflate în rezervă în cadrul POR pe Axele prioritare 3 (3.1.C) – Eficiență energetică-Iluminat public, 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile pentru municipiile reședință de județ (pentru investiții în mobilitate urbană, regenerare urbană, comunități marginalizate, regenerare urbană și educație), 10 – Îmbunătățirea infrastructurii educaționale (investiții privind modernizarea creșelor, a grădinițelor, școlilor, liceelor tehnologice și universităților) și 13 – Sprijinirea regenerării orașelor mici și mijlocii (investiții în infrastructura socială, de petrecere a timpului liber și de reabilitare a spațiilor publice).
În Regiunea Vest vor putea fi supracontractate în total 90 de proiecte care se aflau în lista de rezervă, cu o valoare a finanțării nerambursabile de 223,8 milioane de euro. Acestea vor continua etapele de evaluare și selecție în vederea contractării, se arată într-un comunicat al ADR Vest.
Totodată, vor fi acoperite sume în valoare de 42 de milioane de euro, asumate din contribuție proprie de către beneficiari, pentru a se încadra în alocările financiare inițiale.
Prin aplicarea acestor măsuri, valoarea proiectelor contractate în Regiunea Vest va ajunge în final la 1,13 miliarde de euro – fonduri europene nerambursabile și o rată de contractare de 176%.
Decizia supracontractării vine ca urmare a demersurilor realizate prin Asociația Agențiilor pentru Dezvoltare Regională (ROREG).
„Această supracontractare reprezintă un mare beneficiu pentru regiunea noastră, este o sumă importantă pentru comunitățile locale din Regiunea Vest, peste 200 de milioane de euro, bani care vor ajunge în domenii de mare interes, fie că vorbim despre educație – reabilitarea, modernizarea și dotarea unor școli, creșe și grădinițe sau universități, sunt foarte multe astfel de proiecte și e nevoie de ele, fie că vorbim despre noi amenajări urbane, transport și iluminat public sau infrastructură socială – locuințe și centre sociale. Iată că propunerile noastre de supracontractare, pe care le-am făcut de-a lungul celor trei ani de când a început programul, s-au materializat. Bineînțeles, acești bani trebuie transformați în lucrări, va depinde foarte mult și de capacitatea beneficiarilor de a se putea mobiliza și ne responsabilizează pe toți, pentru că și pentru noi înseamnă un volum imens de documente pe care va trebui să le procesăm. Va trebui să contractăm aceste proiecte și vrem ca până în luna septembrie să finalizăm acest proces”, a declarat directorul general al ADR Vest, Sorin Maxim.
Astfel, în urma supracontractării, în Regiunea Vest ar urma să fie contractate în final proiecte în valoare nerambursabilă de 237 de milioane de euro pe Axa 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile (158%), 105 milioane de euro pe Axa 13 – Sprijinirea regenerării orașelor mici și mijlocii (468%), 104 milioane de euro pe Axa 10 – Infrastructură educațională (429%) și 26 de milioane de euro pe Axa 3 – Eficiență energetică-Iluminat public (278%), se mai arată în comunicat.
Mădălina DOMAN