Spitalul din Oţelu Roşu a făcut preinfarct!



Singura soluţie pentru locuitorii Văii Bistrei rămâne unitatea de la
Caransebeş

Ca urmare a faptului că unitatea medicală din capitala Văii Bistrei a fost propusă de Guvern pentru reprofilare, la sfârşitul săptămânii trecute a avut loc o întâlnire între reprezentanţii Administraţiei publice locale, medici şi asistenţi ai spitalului, cu conducerile Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate şi Direcţiei de Sănătate Publică, în vederea găsirii unei soluţii de scoatere a unităţii de pe lista Executivului. În aceeaşi după-amiază, în curtea spitalului a avut loc un miting de protest la care au participat câteva sute de oameni. (S. Berger, C. Senco)

Reprezentanţii Administraţiei publice locale, medici, asistenţi, precum şi personalul auxiliar al Spitalului din Oţelu Roşu au avut vineri, 25 martie, o întâlnire cu senatorul Iosif Secăşan, conducerea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate şi Direcţia de Sănătate Publică din Caraş-Severin. „Din păcate, demersurile făcute de noi nu au găsit înţelegere la ministrul Sănătăţii şi nu au reuşit să scoată de pe lista unităţilor medicale propuse pentru reprofilare Spitalul din Oţelu Roşu. Împreună cu primarul oraşului, am hotărât ca acesta, în calitatea sa de autoritate publică locală, să nu facă demersurile de accesare a Programului guvernamental care prevede reprofilarea, a declarat Iosif Secăşan, care a mai spus că, potrivit legii, unitatea medicală nu poate fi desfiinţată decât prin Hotărâre de Guvern, la propunerea prefectului, a conducerii Consiliului Judeţean şi a Primăriei.

Senatorul a mai spus că cei prezenţi la discuţii speră ca până la data de 1 iunie, atunci când intră în vigoare noul Contract-cadru, să existe posibilitatea încheierii unui Act adiţional la contractul încheiat anul trecut, document care să permită finanţarea serviciilor prestate de cadrele medicale, de către Casa de Asigurări de Sănătate.

De asemenea, s-a mai pus în discuţie posibilitatea ca, după data de 1 iunie, Spitalul Public Orăşenesc Oţelu Roşu să fie transformat în spital privat, la care acţionarul majoritar să fie Primăria şi Consiliul Local, urmând să fie găsită o anumită formă de legalitate pentru plata serviciilor prestate.

În prelungirea acestei întâlniri, tot vineri, dar după-amiază, câteva sute de locuitori, pacienţi şi personal medical, dar şi reprezentanţi ai unor partide politice şi ai unor sindicate au protestat în curtea Spitalului din Oţelu Roşu, scopul fiind acelaşi: scoaterea unităţii de pe lista celor propuse pentru reprofilare.

Cel mai nou spital din judeţ, construit prin anul 1980, cu secţii complete şi medici de specialitate, a fost propus spre conversie, în azil de bătrâni, de către Ministerul Sănătăţii. Cum Oţelu Roşu este un oraş siderurgic, foarte mulţi dintre locuitori au boli specifice celor care au lucrat în acest domeniu, probleme cardiace, de tensiune sau metabolism. De serviciile spitalului beneficiază peste 30.000 de locuitori din oraş, dar şi din toată Valea Bistrei. Cele mai apropiate unităţi de acest gen sunt cea din Haţeg, judeţul Hunedoara, sau cea din Caransebeş, cea din Haţeg fiind însă propusă şi ea spre desfiinţare. În aceste condiţii, singura lor şansă este Spitalul din Caransebeş, aflat la o distanţă serioasă, când este vorba de urgenţă, faţă de oraş sau de satele din jur. Cum zona este una montană, iar iernile sunt grele, oamenii spun că se tem de faptul că drumul până la Spitalul din Caransebeş este greu de parcurs şi în timp destul de lung, astfel încât şansele de salvare în cazul unei urgenţe scad dramatic.

Protestul a fost organizat de către localnici şi bolnavii internaţi, deopotrivă, dar la el au participat şi cadrele medicale ale spitalului: medici, asistente ori îngrijitori. Contrar mitingului de joi, de la Bocşa, din mijlocul protestatarilor de la Oţelu Roşu au lipsit atât conducere spitalului, cât şi autorităţile locale. Oamenii erau extrem de nemulţumiţi şi au declarat că au ajuns în pragul disperării şi nu au altă alternativă decât să aştepte acasă să le vină sfârşitul. După ce au împărţit banderole negre şi au pus o cruce Spitalului din Oţelu Roşu, au luat cuvântul doctori ai unităţii medicale, consilieri judeţeni, reprezentanţi ai locuitorilor, dar şi ai pensionarilor, cei care au cea mai mare nevoie de serviciile acestui spital.

,,Oamenii au nevoie de spital. Actualul guvern a distrus sistemul de Sănătate, iar cetăţenii nu mai au nicio certitudine că vor găsi ajutorul atunci când vor avea nevoie. Autorităţile i-au minţit pe oameni spunându-le că unitatea nu se va desfiinţa, dar, în ultimul Monitor Oficial apărut, spitalul este trecut ca şi desfiinţat”, a spus doctorul Petru Rus, care a mai adăugat că au fost făcute presiuni de către jandarmi, SRI şi poliţie asupra oamenilor, să nu vină la miting.

Sonia BERGER

Carmen SENCO