Spitalul din Caransebeş, primul acreditat în Regiunea Vest


O delegaţie a Comisiei Naţionale de Acreditare a Spitalelor s-a aflat, zilele trecute, în municipiul de pe malurile Timişului şi Sebeşului, în vederea evaluarii unităţii medicale de aici. În raportul final întocmit la capătul celor cinci zile de verificări, se arată că, dintr-un total de 2.500 de puncte, Spitalul Municipal de Urgenţă Caransebeş îndeplineşte 2.347, restul de 153, care sunt neconforme, urmând să fie remediate în termenul prevăzut de actele normative în vigoare.

Este important de ştiut că acreditarea este obligatorie pentru toate spitalele din ţară, fără acest aviz unităţile medicale neputând încheia contracte cu Casele de Asigurări de Sănătate, în vederea decontării serviciilor medicale prestate către asiguraţi. Deşi procesul de acreditare a demarat în urmă cu mai bine de un an, până în prezent doar opt dintre cele 420 de spitale existente în România au obţinut acest aviz, unitatea din Caransebeş fiind prima din Regiunea Vest care a trecut de acest adevărat examen Odată obţinută, acreditarea este valabilă valabilă timp de cinci ani.


Spitalul va intra în normalitate odată cu această acreditare, care este meritul conducerii unităţii şi a profesionalismului tuturor cadrelor medicale de aici. Odată cu finanţarea pe care administraţia locală a accesat-o pentru amenajarea şi dotarea cu o tehnică modernă, inclusiv cu un aparat RMN, a spitalului, se vor rezolva şi problemele legate de operativitatea diagnosticării şi de salvarea rapidă a bolnavilor din toată zona. Sper că şi Casa de Sănătate să intre în această normalitate, că va încheia un contract real cu spitalul, unul care va cuprinde întregul volum de activitate medicală, şi va deconta în timp util prestaţiile, astfel încât să nu se mai înregistreze datorii la furnizori“, a declarat Marcel Vela, primarul municipiului Caransebeş.

Sonia BERGER