Sinagoga, cu porțile deschise


Cu ocazia Zilei Europene a Culturii Evreieşti, duminică, 6 septembrie, între orele 10 și 19, Sinagoga Neologă „Beit El“ din Caransebeș, care a suferit recent complexe operațiuni de renovare a fațadei, a fost deschisă pentru cei care au dorit să viziteze lăcașul de cult și să afle mai multe despre obiceiurile şi tradiţiile evreieşti. În holul sinagogii a fost amenajat un punct muzeistic cu obiecte, documente şi poze cu şi despre comunitatea evreiască din municipiu. După-amiază, de la ora 19, interpretele Camelia Estera Cărăbaş şi Cristina Struţa, de la Filarmonica „Banatul” din Timişoara, au susținut un concert de orgă.

La acţiune au participat reprezentanţii cultului evreiesc, personalităţi culturale ale urbei de pe Timiş şi Sebeş, dar şi un număr impresionant de iubitori ai muzicii de orgă de toate vârstele.

Evenimentul de astăzi este unul cu totul special, deoarece, atât pentru mine, cât şi pentru membrii comunităţii, înseamnă un nou început, un început care vine odată cu Noul An Evreiesc, anul 5776, şi sperăm să fie de două ori mai bun decât precedentul. Pentru comunitatea noastră, anul care curând se va încheia a însemnat un succes pe toate planurile, numărul membrilor s-a dublat, iar faţada sinagogii a fost refacută, ceea ce nimeni nu mai spera. Le mulţumesc tuturor celor care au fost alături de noi si sper ca pe data de 28 septembrie, când sinagoga împlineşte 121 de ani, să fim din nou împreună”, a spus administratorul sinagogii, Ery Pervulescu.

Sinagoga „Beit El“ din Caransebeş a fost construită în stil neogotic între anii 1893 şi 1894, iar din 2004 se află pe lista monumentelor istorice din judeţul Caraş-Severin.

Vasi POPESCU