Serbări fără domniţe şi cavaleri medievali la Caransebeş


După contrele dintre liberalii şi social-democraţii din Consiliul Local Caransebeş, înregistrate în şedinţa extraordinară de la mijlocul lunii august, al căror motiv a fost legat de suma alocată de la bugetul municipiului pentru organizarea Serbărilor Cetăţii, iată că în şedinţa de marţi, 30 august, s-a ajuns, în cele din urmă, la un consens.

Dacă la prima reuniune a aleşilor locali, social-democraţii au invocat faptul că suma de 285.000 de lei este prea mare, banii putând fi cheltuiţi şi cu alte scopuri mai utile cetăţenilor oraşului, iar primarul Felix Borcean a propus, pentru micşorarea cheltuielilor, chiar scurtarea festivalului, de la patru, la trei zile, marţi, cele două tabere au adoptat o soluţie de compromis. Astfel, Serbările Cetăţii se vor întinde, totuşi, pe parcursul a patru zile, între 15 şi 18 septembrie, însă suma alocată este simţitor mai mică, respectiv 197.000 de lei, mai exact 147.000 de la bugetul local şi 50.000 de lei din veniturile proprii ale Casei de Cultură „George Suru”, organizator, împreună cu Primăria municipiului, al acestui festival.

Serbările se vor desfăşura în formatul iniţial, de trei zile plus una. Datorită şi tăierilor de buget, ele îşi vor pierde puţin din caracterul medieval, tradiţional, care făcea, poate, deliciul unora dintre cetăţenii municipiului, dar am încercat să păstrăm consistenţa lor în ceea ce priveşte artiştii care vor evolua în cadrul manifestării. Prima zi va fi dedicată folclorului bănăţean, odată cu aniversarea a 65 de ani de la înfiinţarea Ansamblului «Doina Banatului», iar celelalte trei zile vor avea un caracter folk, muzică de DJ, iar în ultima seară va fi un concert susţinut de câţiva artişti consacraţi”, a spus, la finalul şedinţei, primarul Felix Borcean.

Sonia BERGER