Se va schia iarna aceasta pe Muntele Mic?


În vara anului trecut, am scris despre contractul de asociere în participaţiune încheiat între Consiliul Judeţean Caraş-Severin şi SC Nordica Turism, al cărui obiect îl constituia dezvoltarea activităţii de turism în zona Muntele Mic. Romeo Dunca, patronul timişorean al societăţii, se angaja să monteze o instalaţie de transport pe cablu în zona Muntele Mic – Vâlsanu, una de zăpadă artificială şi o alta de iluminat nocturn pe pârtie, investiţia SC Nordica Turism ridicându-se la 4,3 milioane de euro. El a cerut atunci sprijinul administraţiei judeţene în vederea realizării racordului electric până în vârful muntelui şi până la staţia de plecare a telescaunului, pentru efectuarea operaţiunilor de deszăpezire şi întreţinere a drumului de acces spre munte pe perioada iernii, precum şi combustibilul necesar amenajării unei parcări pentru 250 de autoturisme, costul total ridicându-se la 98.000 de euro fără TVA. Contractul de asociere, scriam la vremea respectivă, se întindea pe o perioadă de 10 ani.

Conform unei informări prezentate în ultima şedinţă a Consiliului Judeţean Caraş-Severin, firma lui Romeo Dunca a pregătit terenul în vederea amplasării stâlpilor de susţinere a instalaţiei, precum şi a staţiilor de plecare şi sosire, a turnat fundaţiile pentru stâlpi şi a montat deja 12, a realizat şi amenajat o pârtie de schi cu o lungime de 2,8 km şi o lăţime de 60 de metri, cu diferenţă de nivel de 400 de metri, costul total al acestor lucrări fiind de un milion de euro. Montarea instalaţiei pentru zăpada artificială urmează să se facă după finalizarea execuţiei racordului energetic. De asemenea, a mai fost nivelată o suprafaţă de teren pentru 250 de locuri de parcare în zona numită „La stână“, aflată la un kilometru distanţă de staţiunea Muntele Mic, unde, atunci când este zăpadă, Consiliul Judeţean s-a angajat să asigure întreţinerea şi deszăpezirea.

După cum se poate constata, dacă şi Consiliul Judeţean îşi va respecta obligaţiile care îi revin prin contract, respective executarea racordului la energia electrică, atunci, în această iarnă, s-ar putea schia în zonă, conform declaraţiilor omului de afaceri timişorean, timpul necesar pentru montarea componentelor mecanice ale instalaţiei de transport, cu o capacitate de 2.200 de persoane pe oră, nefiind mai mare de 30 de zile.

Bianca METEŞ