Scrisoarea Primarului municipiului Caransebeş, Ion Marcel VelaDomnului Ministru

Cseke Attila,

Excelenţa Voastră,

Vă mulţumesc pentru scrisoarea Dvs. Nr. 8632/11.08.2010, primită cu poşta specială astăzi, 16 august 2010, şi pentru veştile bune că la rectificarea de buget vor fi alocate sume şi pentru datoriile Spitalului Municipal de Urgenţă Caransebeş.

În legatură cu precizarea Dvs. că preluarea spitalului facilitează atragerea fondurilor externe, am bucuria să vă comunic că, fidel principiului de implicare în problemele comunităţii şi fără O.U.G.48/2010, Consiliul Local, în calitate de proprietar al clădirilor Spitalului din Caransebeş, a demarat deja un proiect de <<Reabilitarea, modernizarea şi dezvoltarea activităţilor de ambulatoriu în specialitatea Radiologie-imagistică medicală şi TBC din Spitalul Municipal de Urgenţă Caransebeş, judeţul Caraş- Severin>>, în valoare de 17.851.260 RON, depus la autoritatea de finanţare în data de 21.07.2010, din care bugetul local suportă cota de cofinanţare, plata TVA (…mărit la 24%) şi contravaloarea întocmirii proiectului.

În legătură cu predarea-preluarea Spitalului Municipal de Urgenţă Caransebeş de către Consiliul Local începând cu 01.07.2010, hotărârea consilierilor este clară şi imperativă – de preluare doar după achitarea tuturor datoriilor, având în vedere că în actul normativ se precizează că se acoperă doar datoriile înregistrate până la data de 31 martie 2010.

În altă ordine de idei, vă aduc la cunoştinţă că finanţarea serviciilor medicale de către Casa de Asigurări de Sănătate este deficitară, înregistrându-se sincope şi datorii istorice la plata către Spitalul Municipal de Urgenţă Caransebeş, în condiţiile în care spitalul efectuează cheltuieli zilnice stringente şi vitale pentru salvarea bolnavilor.

În contextul în care ne comunicaţi în această scrisoare un avertisment oficial că în luna august nu vor putea fi alocate drepturile salariale diminuate şi reduse la 75% pentru 36 de cadre medicale, vă comunicăm, cu respect, că o hotărâre de Consiliu Local oricând este luată ea nu acţionează retroactiv, ca să poată fi rezolvată această problemă, ,,aspectele birocratice” de care aminteaţi nefiind generate de către administraţiile locale ci de un act normativ aprobat în fugă, fără a fi analizate punctual toate aspectele, fără pregătirea personalului medical, fără rezolvarea problemelor din sistemul de sănătate şi fără o dezbatere publică în care administraţia locală să fie un partener apropiat şi corect informat.

Întelegând totuşi graba unei Ordonanţe de Urgenţă (din însăşi titlul ei) şi apreciindu-vă ca pe un politician devotat descentralizării, cu acelaşi respect vă comunicăm că, dacă Guvernul României, în mijlocul unei crize economice, ia hotărâri grăbite şi fără o analiză pertinentă, puteţi îndrepta Dumneavoastră acest lucru, stabilind prin Ordin al Ministrului un alt model de Protocol în care şi Consiliile Locale sau Judeţene să poată avea un cuvânt de spus, să fie parteneri reali şi nu impuşi cu clauze în actualul protocol stabilite doar de către Ministerul Sănătăţii.

Referitor la salariile celor 36 de cadre medicale, cărora Guvernul din care faceţi parte le-a redus salariile deja cu 25%, vă rog cu toată condescendenţa unui fost membru de guvern, în calitatea de prefect al judeţului Caraş-Severin, să eliminaţi Dvs. toate ,,aspectele birocratice”, pe care le invocaţi, emiţând un Ordin ca aceste drepturi salariale, şi aşa diminuate la 75%, să fie achitate de către Autorităţile Judeţene de Sănătate Publică, acolo unde spitalele nu au fost încă preluate de către Consilii Locale sau Judeţene.

Vă mulţumesc pentru înţelegere şi, odată cu achitarea tuturor datoriilor Spitalului Municipal de Urgenţă Caransebeş, vă asigur că abia aştept să semnez protocolul de predare-preluare a Spitalului Municipal de Urgenţă Caransebeş, punând în aplicare Hotărârea de Consiliu Local 132/16.06.2010, votată cu acest amendament în unanimitate de către cei 19 consilieri locali ai Municipiului Caransebeş, indiferent de apartenenţa lor politică.

Vă asigurăm în continuare de stima şi consideraţia noastră şi vă dorim sincer succes în implementarea măsurilor de redresarea a sistemului medical, bazându-vă pe noi ca pe un partener real, în adevăratul sens al cuvântului.

Cu bunăvoire,

Primar

Ion Marcel Vela