Şcoala începe cu măsuri şi noutăţi


Primul-ministru Victor Ponta a susţinut recent o videoconferinţă cu autorităţile din teritoriu în contextul începerii noului an şcolar, la care au participat viceprim-ministrul Liviu Dragnea, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, şi Radu Stroe, ministrul Afacerilor Interne. La sediul Instituţiei Prefectului – Judeţul Caraş-Severin au fost prezenţi, alături de prefectul judeţului Caraş-Severin, Silviu Hurduzeu, şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Ilie Iova, inspectorul şcolar general, Paul Şuşoi, reprezentanţii Inspectoratelor judeţene de Poliţie, Jandarmi, pentru Situaţii de Urgenţă, precum şi cei ai Direcţiei de Sănătate Publică.

Principala temă de discuţie abordată a fost siguranţa în şcoli, mai exact măsurile ce se impun pentru prevenirea şi combaterea delincvenţei juvenile în incinta şi în zonele adiacente unităţilor de învăţământ preuniversitar, ne-a informat Mihaela Badea, din cadrul Biroului de presă al Instituţiei Prefectului. La nivelul judeţului Caraş-Severin, în anul şcolar 2012-2013, fenomenul a fost în scădere 8,6 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, de la 25 de infracţiuni în anul şcolar 2011-2012, la 23 în perioada 2012-2013. De menţionat este faptul că nu au fost înregistrate fapte penale grave sau cu impact deosebit, ponderea cea mai mare deţinând-o infracţiunile de loviri sau alte violenţe, cu 12 fapte, şi infracţiunile de furt, cu zece cazuri.

Un al doilea subiect discutat în timpul videoconferinţei s-a referit la aprobarea metodologiilor pentru examenele de Bacalaureat şi Evaluare naţională. Astfel, singura modificare pentru anul şcolar 2013-2014 este admiterea la liceu, în sensul că notele din ciclul gimnazial nu vor mai avea o pondere de 50 la sută în media de admitere la clasa a noua, ci de doar 25 la sută, în timp ce media la evaluarea naţională va conta în proporţie de 75 la sută. Decizia a fost luată ca urmare a unei analize pe baza rezultatelor admiterii din sesiunea iunie 2013, din care au reieşit mari discrepanţe între notele la clasă şi cele de la examen, a mai spus Mihaela Badea.

Cea de-a treia temă de dezbatere a fost legată de intenţia Guvernului ca primăriile să preia integral responsabilitatea pentru unităţile de învăţământ preuniversitar, atât în ceea ce priveşte infrastructura, cât şi angajările de personal auxiliar. Inventarul şcolilor în care se desfăşoară lucrări de modernizare, precum şi al datoriilor acestora, a fost deja preluat de ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Liviu Dragnea, de la Ministerul Educaţiei, urmând ca în continuare să fie identificate soluţii pentru finalizarea lucrărilor care sunt în desfăşurare.

Bianca METEŞ