I-a „schimbat” 13.800 de lei cu… 0 bani


Într-una din nopţile începutului de an, poliţiștii caransebeşeni au fost sesizați printr-un apel la 112, de către un bătrân în vârstă de 79 de ani, din localitate, care le-a spus că un necunoscut i-a sustras o sumă mare de bani din locuință. Polițiștii s-au deplasat imediat la locuinţa bătrânului, iar în urma cercetărilor efectuate au stabilit că, în aceeași dimineaţă, bătrânul a fost abordat pe stradă, în apropierea locuinței sale din Caransebeș, de un bărbat necunoscut. Intrând în discuție cu acesta, bătrânul i-a spus că are nevoie de un instalator, deoarece are probleme la coloana de apă. Bărbatul necunoscut s-a oferit să-l ajute, fiind invitat în curtea locuinței. Ulterior, acesta a simulat o convorbire telefonică cu un instalator, asigurându-l pe bătrân că va veni cineva într-o oră pentru a remedia problema. După câteva momente, bărbatul l-a întrebat pe bătrân dacă deține sume de bani în casă, pentru că el a fost director la o bancă și știe că în noaptea respectivă urma să se schimbe banii. Crezându-l, bătrânul l-a invitat în locuință și i-a înmânat toată suma pe care o deţinea, respectiv 13.800 de lei, pentru ca necunoscutul să-i spună dacă mai sunt valabili. După ce s-a uitat la ei, necunoscutul i-a spus că nu mai sunt valabili și că trebuie schimbați la o bancă, oferindu-se să-l ajute. Bătrânul a acceptat, mergând în altă încăpere pentru a se schimba de haine. În acest timp, bărbatul necunoscut i-a spus că pleacă înainte şi îl aşteaptă la o agenţie bancară.

Când a înţeles că bărbatul a dat bir cu fugiţii, bătrânul a constatat că din casă îi lipsesc cei 13.800 de lei, dar şi 10 galbeni, după care a sesizat Poliţia.

Marţi, 9 ianuarie, reprezentanţii Serviciului Public „Piaţa Gugulanilor” au pus la dispoziţia poliţiştilor imagini surprinse de camerele de luat vederi amplasate în Piaţa Agroalimentară Centrală, în care se văd atât bătrânul, cât şi bărbatul care l-a înşelat. E de reţinut faptul că, la un moment dat, pe film se observă cum individul îmbrăcat cu hanorac închis la culoare, pantaloni de camuflaj, cu şapcă şi purtând ochelari coloraţi, stă de vorbă cu o bătrână din satul Rugi, de unde era şi bărbatul înşelat, încercând să obţină de la femeie informaţii legate de unul dintre băieţii bătrânului, lucru care ar putea sugera că escrocul a mers la pont. (B. Naum)