Schimb de ștafetă cu săbiile pe masă, la Caransebeș


consiliu local

După ce constituirea Consiliilor locale și validarea primarilor au fost ratate, joi, la Reșița și la Moldova Nouă, și la Caransebeș plutea vineri un mare semn de întrebare privind reușita instalării noii administrații locale a municipiului. Până la urmă, ea s-a înfăptuit, dar povestea care s-a derulat în Aula „1 Decembrie 1918” a Primăriei nu a fost lipsită de peripeţii.

Şedinţa a început cu calmul dinaintea furtunii, în prezenţa subprefectului judeţului, Sebastian Purec, a consilierilor aleşi în urma scrutinului din 5 iunie, a lui Marcel Vela şi a parlamentarului Valeria Schelean, care au ţinut să fie de faţă la acest eveniment, a conducerilor şi reprezentanţilor PNL şi PSD din municipiu, singurele partide care au reuşit să acceadă în legislativul local, precum şi a unor cetăţeni care au vrut să asiste la acest moment important din viaţa urbei. Calmul s-a păstrat şi când a fost vorba ca liderii celor două grupuri – Filip Strejariu, de la PNL, şi Florin Bogdea, de la PSD – au prezentat dosarele consilierilor locali Comisiei de validare alcătuite din Lazăr Teodorescu, Maria Poneţchi şi Toma Tămăşilă, de la PNL, respectiv Ana Bojinescu şi Mihaela Popovici, de la PSD, structură care a anunţat oficial că toate cele 19 dosare sunt corecte şi, prin urmare, se poate trece la următoarea operaţiune, votul colegilor pentru fiecare consilier în parte.

Toate au fost bune şi frumoase până când, la un moment-dat, au început şicanele între cele două grupuri, spre sfârşitul votului social-democraţii abţinându-se în cazul unor consilieri liberali, astfel încât până la urmă Toma Tămăşilă nu a fost validat, neîntrunind numărul de sufragii din partea consilierilor. Liberalii au solicitat imediat o pauză pentru a se consulta, iar când au revenit în sală au votat, la rândul lor, împotriva validării social-democratului Adrian-Arsenie Truică.

Cum situaţia era cel puţin neobişnuită, subprefectul Sebastian Purec a ţinut s-o lămurească şi a solicitat secretarului Primăriei, Ana Bratu, să vadă exact ce spune Legea 215 a administraţiei publice locale. Conform actului normativ, nevalidarea se poate produce doar dacă s-a constatat încălcarea condiţiilor de eligibilitate, sau a fost săvârşită o fraudă electorală constatată de Biroul electoral, ceea ce nu era cazul nici la Toma Tămăşilă, nici la Adrian-Arsenie Truică. Oricum – a dat asigurări noul primar Felix Borcean –, cei doi vor fi validaţi în prima şedinţă a noului Consiliu local constituit vineri, cel mai probabil săptămâna viitoare.

Odată depăşit acest moment, lucrurile au intrat pe făgaşul normal, iar consilierii locali validaţi au depus jurământul. Pe formaţiuni politice, aceştia sunt: Emanuela Crăciunescu, Aurora Gherman, Marius-Adrian Isac, Andra-Sabrina Pleşa, Maria Poneţchi, Ioan Pop, Vasile-Adrian Rafa, Filip-Petru Strejariu şi Lazăr Teodorescu – de la PNL, iar din partea PSD, Maria-Diana Aninoiu, Gavrilă Ardelean, Florin-Constantin Bogdea, Ana Bojinescu, Valentin Dascălu, Daniel-Alex Isac, Eugen-Ovidiu Munteanu şi Mihaela-Adina Popovici.

În urma votului pentru desemnarea preşedintelui de şedinţă pentru următoarele trei luni, câştig de cauză a avut Maria Poneţchi, de la PNL, care a fost preferată social-democratului Valentin Dascălu.

După consumarea celui mai aşteptat moment, depunerea jurământului şi învestirea noului primar, oficiată chiar de Marcel Vela, care i-a aşezat eşarfa tricoloră edilului ales în 5 iunie, Felix Borcean s-a adresat celor prezenţi. „Pentru momentele frumoase, uneori tensionate, din campania electorală, vă mulţumesc tuturor celor care aţi participat la acest proces. Primul cuvânt de mulţumire este însă pentru domnul primar Marcel Vela, pentru ceea ce a făcut pentru binele acestui oraş, pentru ceea ce a realizat împreună cu echipa de consilieri. Îi mulţumesc domnului Marcel Vela pentru cei 12 ani de poveste, ca să păstrăm atmosfera din campanie, ani deosebiţi, în care a fost cel care a condus destinele acestui oraş. Vă mulţumesc tuturor celor care sunteţi de faţă la această şedinţă, pe alocuri tensionată, dar lucrurile se vor linişti, vă asigur, aceste şicane care au făcut deliciul şedinţei de azi vor lua sfârşit şi, cu toţii, atât colegii liberali, cât şi colegii social-democraţi, vom lucra împreună pentru binele acestui oraş”.

Pentru funcţia de viceprimar au fost propuşi Marius-Adrian Isac, de la PNL, şi Valentin Dascălu, de la PSD. După numărarea voturilor, Marius-Adrian Isac a fost ales viceprimar al municipiului, cu 9 voturi „pentru”, în timp ce Valentin Dascălu a obţinut 7 de „pentru”, iar un consilier s-a abţinut.

„Vă mulţumim pentru votul de încredere acordat, îi mulţumesc în special domnului Marcel Vela pentru cei opt ani în care m-am bucurat de încrederea lui şi am putut să fiu consilier local şi să ajut, în felul acesta, oraşul, şi sper, aşa cum s-a mai spus aici, ca povestea să meargă mai departe, pentru patru, opt sau doisprezece ani”, a spus şi noul viceprimar, Marius-Adrian Isac.

Îndată după încheierea ceremoniei, noul edil al municipiului, Felix Borcean, a avut o şedinţă cu toţi angajaţii Primăriei.

Adrian CRÂNGANU

consiliu local 8consiliu local 16