Centru de Incluziune Socială la Caransebeş


La mijlocul săptămânii trecute, a avut loc inaugurarea Centrului de Incluziune Socială din Episcopia Caransebeşului. Acesta este parte integrantă a activităţilor derulate în cadrul proiectului „Implicarea clerului şi a comunităţilor parohiale ortodoxe în dezvoltarea de proiecte sociale la nivelul Mitropoliei Banatului şi Arhiepiscopiei Albei Iuliei”, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013”.

Serviciile oferite în cadrul Centrului sunt gratuite şi vizează creşterea gradului de autonomie socială a beneficiarilor, persoane aflate în dificultate, prin consiliere şi sprijin în vederea identificării unor oportunităţi de angajare şi diminuarea riscului social în care persoana se află. Serviciile Centrului, furnizate de personal specializat în asistenţă socială, sunt oferite pe criterii nediscriminative, oricărui beneficiar, respectiv şomerilor, familiilor monoparentale, persoanelor afectate de boli care le influenţează viaţa profesională şi socială (HIV/SIDA, cancer etc.), persoanelor aflate anterior în detenţie, persoanelor cu dizabilităţi, persoanelor de etnie rromă, precum şi victimelor traficului de persoane. Astfel de Centre de incluziune socială au fost deschise în şase judeţe – Arad, Alba, Caraş-Severin, Hunedoara, Mureş şi Timiş.

Părintele Călin Ianchiş, consilierul social-misionar al Episcopiei Caransebeşului, a declarat: „Începând cu luna ianuarie a acestui an, în cadrul proiectului cu finanţare europeană «Implicarea clerului şi a comunităţilor parohiale ortodoxe în dezvoltarea de proiecte sociale la nivelul Mitropoliei Banatului şi Arhiepiscopiei Albei Iuliei», în care Episcopia Caransebeşului este partener, s-a trecut la o nouă etapă, respectiv înfiinţarea Centrului de incluziune socială. În cadrul acestui Centru vor funcţiona două echipe de specialişti, o echipă destinată protecţiei sociale, care va avea drept scop reintegrarea în societate a unui număr de peste 400 de beneficiari, cea de-a doua echipă urmând să lucreze exlusiv în domeniul scrierii de proiecte cu finanţare europeană. Aceşti specialişti vor încerca să dezvolte proiecte sociale pentru toate comunităţile parohiale cuprinse în Episcopia Caransebeşului”.

Sonia BERGER