Salon Internaţional de Caricatură Popa’s, la Sărbătorile caransebeşene


În perioada desfăşurării celei de a VII-a ediţii a Sărbătorilor Cetăţii, la Caransebeş va avea loc, în premieră, Salonul Internaţional de Caricatură ,,Ştefan Popa Popa’s”. Cu acest prilej, în urbea de pe Timiş şi Sebeş vor fi prezente personalităţi importante din domeniu, de talie internaţională, în frunte cu celebrul caricaturist bănăţean născut la Caransebeş. Expoziţia, care va reuni cele mai reprezentative lucrări de gen, va fi deschisă la Galeria de Artă ,,Corneliu Baba”, din cadrul Casei de Cultură ,,George Suru”. (L. Dinu)

Salonul Internaţional de Caricatură „Ştefan Popa Popa’s” va fi organizat la Caransebeş, în premieră, în perioada celei de-a VII-a ediţii a tradiţionalelor manifestări cu specific medieval derulate sub genericul ,,Sărbătorile Cetăţii”. Această iniţiativă beneficiază de implicarea renumitului caricaturist Ştefan Popa Popa’s, a Fundaţiei ,,Popa’s Art” şi a Academiei ,,Popa’s”.

Cu acest prilej, în urbea de pe Timiş şi Sebeş vor fi prezente personalităţi importante din domeniu, de talie internaţională, în frunte cu celebrul caricaturist bănăţean, născut la Caransebeş. Astfel, în data de 9 septembrie, la Galeria de Artă ,,Corneliu Baba” de la parterul Casei Municipale de Cultură ,,George Suru”, va fi organizată o expoziţie cu cele mai reprezentative lucrări de gen.
Tot cu acest prilej, este programată Festivitatea de Premiere pentru artiştii care iau parte la Salonul Internaţional de Caricatură. Ulterior, participanţii la eveniment vor realiza gratuit portrete umoristice ale caransebeşenilor doritori să-şi vadă chipul satirizat în câteva linii.
De precizat că artistul Ştefan Popa Popa’s s-a născut la Caransebeş şi este singurul român care figurează în Cartea Recordurilor, datorită faptului că poate realiza portrete umoristice în cel mai scurt timp. În prezent, el este Cetăţean de Onoare al oraşului natal, dar şi al altor 26 de localitaţi din ţară, unde a obţinut peste o sută de premii. Pe plan internaţional, a fost medaliat de 58 de ori şi nu mai puţin de 200 de actuali sau foşti şefi de state şi de guverne au portrete semnate Popa’s. Este membru al Fundaţiei pentru Ştiinţă şi Arte a Academiei ,,Cita” din Roma şi membru al Asociaţiei Artiştilor Plastici – UNESCO, fiind un foarte bun ambasador al României peste hotare.
Mai trebuie adăugat că artistul a creat ,,Academia Popa’s”, şcoala românească de caricatură, şi a publicat portrete în principalele ziare şi reviste din toată lumea. În vasta sa carieră a câştigat numeroase premii internaţionale de caricatură, între care: Marele premiu UNESCO, Marele premiu la Tokyo şi la Moscova, dar şi un număr însemnat de distincţii în Franţa, precum Marele premiu de la Confolens, La Rochelle, La Marianne şi Saint Esteve.
Liviu DINU