Pentru trei zile, Caransebeşul se întoarce în Evul Mediu Apropiat


În perioada 10-12 septembrie, la Caransebeş se va desfăşura cea de a VII-a ediţie a tradiţionalelor manifestări cu specific medieval derulate sub genericul ,,Sărbătorile Cetăţii”. Ca de fiecare dată până acum, organizatorii au pregătit un program complex, cu parade populare şi spectacole folclorice, de teatru şi dans, precum şi cu recitaluri ale unor formaţii cunoscute, care se vor desfăşura în cea mai mare parte pe scena special amenajată în Parcul ,,General Ioan Dragalina”. (C. Senco, L. Dinu)

În urbea de pe Timiş şi Sebeş se va desfăşura, în perioada 10-12 septembrie, cea de-a VII-a ediţie a tradiţionalelor manifestări cu specific medieval derulate sub genericul ,,Sărbătorile Cetăţii”. Şi de această dată, organizatorii – Casa Municipală de Cultură ,,George Suru”, Primăria şi Consiliul Local –, cu implicarea Episcopiei Caransebeşului, au pregătit un program complex, cu spectacole de teatru şi dans, parade populare sau recitaluri ale unor formaţii cunoscute, care se vor desfăşura în mare parte pe scena special amenajată în Parcul ,,General Ioan Dragalina”.

Manifestările vor debuta vineri, 10 septembrie, la ora 17, prin „Parada Costumelor şi a Participanţilor”, pe traseul Primărie – Strada Libertăţii – BCR – strada Mihai Viteazu – Strada Ardealului – strada C.D. Loga – Piaţa ,,General Ioan Dragalina”.

Începând cu ora 18, este programat un spectacol folcloric ce va fi susţinut de Ansamblurile de cântece şi dansuri cărăşene ,,Armenişana”, ,,Gugulanul” din Borlova şi ,,Doina Banatului”, din Caransebeş, dar şi de Ansamblul timişorean „Banatul”, cu recitalurile soliştilor Cristina Tăcină, Aurelia Ardeleanu, Viorica Marta, Ion Luca Jurjescu, Mariana Şuşca, Liliana Laichici şi Maria Didraga. Programul primei zile mai include şi un spectacol cu specific medieval, derulat sub genericul „Evul Mediu Apropiat”. Astfel, trupa „Gladius Dei” din Sibiu va prezenta un spectacol medieval cu foc, trupa „Nosa” din Bistriţa va încânta asistenţa cu dansuri medievale, „Păpuşile medievale uriaşe” din Bistriţa vor prenta un program de animaţie, iar trupa „Shadows” din Timişoara va susţine un spectacol cu cimpoaie şi tobe. Seara se va încheia cu un spectacol de jonglerii şi animaţie cu foc.

Sâmbătă, 11 septembrie, începând de la ora 19 este programat un spectacol medieval cu cavaleri, susţinut de trupa „Gladius Dei”, urmat de dansurile medievale ale trupei „Nosa”, de „Stegarii din Sibiu” cu un moment de jonglerie cu steaguri, animaţie cu trupa „Păpuşi medievale uriaşe” şi cei de la „Shadow&Irish way” din Bucureşti cu un spectacol de muzică şi dansuri irlandeze. Pe scenă vor urca apoi membrii trupei „Argotica” din Sibiu, ce vor prezenta un show de dansuri medievale. Tot sâmbătă va avea loc şi un concert extraordinar al Filarmonicii din Timişoara. Cu acest prilej, cei 60 de muzicieni dirijaţi de maestrul Radu Popa vor interpreta o serie de lucrări semnate, între alţii, de George Enescu, Anton Pann, Eduard Grieg, Johann Strauss sau Piotr Ilic Ceaikovski, iar seara se va încheia cu un spectacol medieval cu foc susţinut de cei de la „Gladius Dei”.

Duminică, între ora 8.30 şi 13 va fi oficiată slujba de târnosire a Catedralei „Învierea Domnului” din centrul municipiului şi Sfânta Liturghie oficiată de Preafericitul Daniel, Patriarhul României. Seara, începând de la ora 19.30, pe scena amenajată în Parcul ,,General Ioan Dragalina” va avea loc un concert extraordinar susţinut de trupele „Senseless”, „Ultimul tren”, „Still born” şi ,,Yazz Steretype” din Ungaria, urmat de băieţii de la „Voltaj”. Cea de-a VII-a ediţie a „Sărbătorilor Cetăţii” de la Caransebeş se va încheia cu un foc de artificii.

Liviu DINU

Carmen SENCO