S-au reluat activitățile Ranger Junior în Munții Țarcu



Așteptat cu nerăbdare de către copiii şi profesorii din școlile din comunitățile învecinate Munților Țarcu, în perioada aprilie-septembrie 2023 se desfășoară cea de a noua ediție a proiectului Ranger Junior în Situl Natura 2000 Munții Țarcu, desfăşurat de Asociaţia Altitudine – Filiala Banat. Proiectul este finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România.
„Prin acest proiect ne propunem o abordare inovatoare a educației pentru mediu, apropierea copiilor de natură prin activități care îmbină drumețiile cu activități de cercetare folosind tehnologii moderne, joaca cu lecțiile de programare cu senzori și plăci Arduino, gândirea critică cu conştientizarea importanței naturii în viața oamenilor, atât a comunităților învecinate Munţilor Ţarcu, cât și a locuitorilor din orașe. Suntem susținuți în aceste activități de educație experiențială de voluntari din partea Asociației Părinți în Dialog din Timișoara”, se arată în comunicatul de presă al Asociaţiei Altitudine – Filiala Banat.
30 de elevi din Timișoara și din comunitățile învecinate Sitului Natura 2000 Munții Țarcu vor lua parte la lecții practice și măsurători pe teren, prin care organizatorii îşi propun să studieze comparativ, în Timișoara și în aria naturală protejată, câțiva indicatori de calitate a aerului, apei și solului, iar participanţii să înțeleagă efectele pe care le au asupra sănătății oamenilor. Se va realiza o mică stație de analiză a aerului, folosind senzori dedicați pentru monoxid şi dioxid de carbon, benzen, fum, metan şi propan. Pentru calitatea apei vor fi măsuraţi 14 indicatori și factorii care influențează variația lor și se va analiza cum este afectat mediul natural de către aceștia. Totul se va desfăşura sub îndrumarea unor specialiști de la Facultatea de Chimie Industrială și Ingineria Mediului din Timișoara, iar la final vor fi analizate și interpretate datele alături de specialiști de la Agenția de Protecție a Mediului Caraș-Severin, pentru a conștientiza importanța protejării mediului natural și impactul direct pe care îl are asupra vieții oamenilor.
„Recent, au avut loc lecții despre Situl Natura 2000 Munții Țarcu în școli din Timișoara, Zăvoi, Măru, Glimboca, Teregova și Armeniș. După ce au făcut cunoștință cu Munții Țarcu, elevii și cadrele didactice au participat sâmbătă, 13 mai, la o acțiune de igienizare în Poiana Mărului. Întâlnirea, la care au participat 82 de elevi, profesori şi voluntari, a fost o lecție practică despre importanța aruncării gunoiului în locurile special amenajate, un prilej de a discuta despre durata de descompunere a diferitor materiale, despre problemele pe care le provoacă gunoaiele care ajung în mediul natural și cum asta influențează sănătatea oamenilor. Primăria Zăvoi a asigurat evacuarea deșeurilor colectate de copii și de voluntari.
Tot atunci a început refacerea panourilor informative de pe traseul tematic «La Mesteceni», creat în ediția din 2014 a proiectului Ranger Junior în Situl Natura 2000 Munții Țarcu. Traseul propune o plimbare până la un punct de belvedere către lacul de acumulare din Poiana Mărului, cu șase panouri care vorbesc despre plantele și animalele care trăiesc în această zonă și este apreciat de turiștii care vin să se relaxeze în această staţiune.
Mulțumim gazdelor evenimentelor din Poiana Mărului – Vila Șucu și Camping Scorila, care s-au implicat activ în acţiuni, precum și comunității care a sprijinit organizarea evenimentelor: Pensiunea La Mesteceni, Asociația Bloju, Pine Hill, Hotel Oxigen, Pensiunea Florina și Cabana Grecea”, se mai arată în comunicatul de presă.
Tradiționala și mult-aşteptata tabără „Ranger Junior în Munții Țarcu” va avea loc între 15 şi 19 iunie, la Pensiunea Vila Dor, în Poiana Mărului. 20 de elevi de la școlile implicate în proiect vor avea parte de experiențe de neuitat în natură – jocuri, ateliere de creativitate, tiroliană și cățărat, drumeții și multă voie-bună. În acest proiect sunt implicați elevi de la școlile partenere, respectiv Liceul Tehnologic „Sf. Dimitrie” Teregova, Școala Gimnazială Armeniș, Școala Gimnazială Zăvoi și Școala Gimnazială „Gheorghe Frățilă” din Glimboca.
Mădălina DOMAN