Prin Programul ,,Rabla” Românii vând blana ursului din pădure


Potrivit unei Hotărâri de Guvern privind bugetul Ministerului Mediului şi Pădurilor, prima etapă a Programului ,,Rabla” din 2010 va începe în 20 februarie. Ministerul îşi propune să scoată din uz în acest an mai multe maşini decât în 2009, când s-au înregistrat peste 32.000 de unităţi. Prima de casare destinată autovehiculelor, valabilă în anul 2010 pentru Programul ,,Rabla”, va fi de 3.800 de lei, aceeaşi valoare nominală ca şi anul trecut, conform Ghidului de finanţare publicat în Monitorul Oficial din 29 decembrie 2009. Orice persoană fizică poate cumpăra câte maşini doreşte prin Programul ,,Rabla”, dar nu poate folosi mai mult de trei tichete valorice (vouchere) pentru o singură maşină. Etapele radierii vehiculului scos din uz se derulează ca şi până acum. Trebuie făcută radierea la Poliţie, după care posesorul poate merge cu maşina la Remat. În acest an, Ministerul Mediului intenţionează să vândă 60.000 de maşini noi, din care persoanele juridice pot cumpăra 20.000.

Şi, cum se întâmplă la români, cu toate că la Ministerul Mediului abia se înregistrează cererile dealerilor care vor sa vândă maşini prin Programul „Rabla”, piaţa voucherelor este deja activă, iar internetul e plin de anunţuri. Cu alte cuvinte, s-au scos la vânzare lucruri, deocamdată, inexistente. Mulţi români vor să scape de maşina veche, dar, pentru că nu au bani să-şi ia alta, se gândesc să îşi vândă tichetul, mai ales că acest lucru este legal. Cel mai bine ies cei care obţin trei vouchere, pentru că vor lua autoturismul pe care au pus ochii, mai ieftin cu 2.700 de euro.

Voucherul este un tichet valoric tipărit la Imprimeria Naţională, pe care proprietarul unei rable îl primeşte de la Remat atunci când merge cu maşina la casat.

Autorităţile spun că din 20 martie va fi operaţional şi Programul ,,Rabla” pentru tractoare.

Carmen SENCO