Primele 28 de contracte de finanţare au fost semnate la ADR Vest


În cursul săptămânii trecute, în Sala de consiliu a Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest a avut loc semnarea primelor 17 contracte de finanțare cu microîntreprinderi din Regiunea Vest. La eveniment au participat reprezentanții celor 17 companii private, alături de Sorin Maxim, directorul general al Agenţiei, acestora adăugându-li-se încă 11, semnate marţi, 18 iulie.

Finanțarea nerambursabilă obținută de aceste microîntreprinderi este acordată în cadrul Regio-Programului Operațional Regional (POR) 2014-2020, Axa prioritară 2 – „Îmbunătățirea competitivității întreprinderilor mici și mijlocii”, Prioritatea de investiții 2.1 „Promovarea spiritului antreprenorial, în special prin facilitarea exploatării economice a ideilor noi și prin încurajarea creării de noi întreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri”, Operațiunea A. – Microîntreprinderi.

Cele 28 de microîntreprinderi activează în sectorul industriei prelucrătoare (prelucrare de metal, plastic sau alte tipuri de materiale), în sectorul construcțiilor, în domeniul producției cinematografice, precum și în sectorul de transport, se arată într-un comunicat de presă al ADR Vest.

Prin implementarea celor 28 de proiecte se vor achiziționa echipamente ce vor contribui la creșterea competitivității economice a acestora sau la dezvoltarea de noi produse ori servicii, precum și la crearea de noi locuri de muncă. De asemenea, o parte dintre aceste proiecte vizează construirea/modernizarea spațiilor de producție, inclusiv dotarea cu sisteme informatice (programe software).

Proiectele contractate cumulează o valoare totală de 3,85 milioane de euro, finanțarea nerambursabilă fiind de 2,56 milioane de euro.

În cazul acestor proiecte, contribuția medie a solicitanților de finanțare a fost de 20% din valoarea eligibilă a unui proiect, iar valoarea finanțării nerambursabile trebuia să fie de maximum 200.000 de euro.

Apelul de proiecte în cadrul căruia au aplicat cele 28 de microîntreprinderi a fost de tip competitiv (finanțarea este acordată în baza punctajului obținut de fiecare proiect și în limita bugetului alocat), iar perioada pentru depunerea proiectelor a fost 27 iulie 2016-4 mai 2017. În această perioadă, au fost depuse 364 de proiecte, cu o valoare a finanțării nerambursabile de 56,33 milioane de euro – valoare ce reprezintă 204,39% din alocarea regională pentru acest apel de proiecte (alocarea regională fiind de 27,56 milioane de euro). 259 dintre aceste proiecte se află încă în etapa de evaluare sau precontractare, iar 88 de proiecte au fost respinse sau retrase.

Bogdan NAUM