Primărie „la patru ace”, la Bucoşniţa


Duminică, 28 iulie, a fost o zi de mare sărbătoare la Bucoşniţa. Prezenţa câtorva sute de localnici a scos în evidenţă, dacă mai era nevoie, importanţa evenimentului – inaugurarea Primăriei comunei –, la care au participat parlamentarii Ion Mocioalcă şi Ioan Benga, prefectul judeţului Caraş-Severin, Silviu Hurduzeu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ionesie Ghiorghioni, reprezentantul firmei care a executat lucrările, „Speed Prod”, Ioan Crina, care este şi viceprimarul Reşiţei, directori ai mai multor instituţii deconcentrate de la nivelul judeţului, ai unor organisme de la Timişoara, primari social-democraţi din comunele învecinate, iar din partea gazdelor – primarul Vichente Suru, viceprimarul Ioan Buzan şi consilierii locali.

După o slujbă de sfinţire a noului sediu al Primăriei, oficiată de preoţii Ioan Smaia din Bucoşniţa, Ion Sârbu din Petroşniţa şi Dumitru Suru din Goleţ, s-a adresat celor prezenţi primarul comunei, Vichente Suru. „După îndelungate strădanii ale administraţiei publice locale, iată că a sosit momentul să inaugurăm noul sediu al Primăriei şi Consiliului Local Bucoşniţa, clădire ce ne dorim să fie un punct de reper pentru comunitatea locală, un loc în care cetăţenii să găsească sprijin la nevoile lor concrete şi îndrumare pentru soluţionarea diverselor probleme cu care se confruntă. Deşi ocupă un loc central între obiectivele de investiţii pe care le inaugurăm astăzi, modernizarea noului sediu administrativ al Primăriei şi Consiliului Local Bucoşniţa este parte integrantă dintr-un proiect finanţat din fonduri externe nerambursabile, pe Măsura 322, în valoare de 2,3 milioane de euro, iar pentru reabilitarea Primăriei, Consiliul Local a alocat suma de 680.000 de lei, bani pe care acest for i-a primit cu ajutorul deputatului Ion Mocioalcă”, a spus Vichente Suru.

Primarul comunei a mai subliniat că, odată cu modernizarea noului sediu al administraţiei locale, au mai fost finalizate canalizarea menajeră şi o staţie de epurare în satul Vălişoara, modernizarea unor străzi în satul Bucoşniţa, dotarea Căminului Cultural şi înfiinţarea şi dotarea Centrului de zi pentru persoane vârstnice în satul Petroşniţa, şi a fost achiziţionat un autovehicul modern tip autogunoieră, care colectează deşeurile menajere pe raza comunei Bucoşniţa.

Toate aceste investiţii – a mai spus edilul – vor contribui la îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale locuitorilor comunei, vor facilita accesul cetăţenilor la servicii publice de calitate şi vor aduce comunitatea locală mai aproape de beneficiile pe care le oferă dezvoltarea durabilă a infrastructurii satului românesc. Proiectele în cauză, de o mare importanţă pentru comuna Bucoşniţa, au presupus nu doar o muncă asiduă din partea reprezentanţilor administraţiei locale, ci şi o susţinere permanentă din partea factorilor decizionali de la nivelul judeţului, precum şi sprijinul necondiţionat venit din partea parlamentarilor de Caraş-Severin.

„Pentru mine, ca primar, cea mai mare mulţumire o reprezintă surâsul care apare pe chipurile locuitorilor comunei, atunci când reuşesc să le soluţionez o parte din problemele cu care se confruntă, sau atunci când, la sfârşitul unei audienţe, cetăţeanul îmi strânge mâna cu căldură şi zâmbeşte încrezător şi mulţumit de răspunsul primit. Vreau să-i asigur pe toţi locuitorii comunei Bucoşniţa că, la noul sediu inaugurat astăzi, vor găsi întotdeauna uşa primarului deschisă, iar angajaţii instituţiei vor fi receptivi la solicitările care le vor fi adresate”, a mai spus Vichente Suru.

După primirea, din mâna primarului, a „Cheii comunei” şi a titlului de „Cetăţean de onoare al comunei Bucoşniţa”, deputatul Ion Mocioalcă, preşedintele Organizaţiei PSD Caraş-Severin, a mulţumit pentru onoarea care i s-a făcut, afirmând că va vorbi puţin, lăsând la latitudinea cetăţenilor să aprecieze dacă merită sau nu cele două distincţii. „În mod corect, nu am vrut să fructific electoral acordarea acestui titlu, de care am aflat acum câteva săptămâni, şi nu am vrut să facem această acţiune în duminica trecută, imediat după Sfântul Ilie, când comuna dv. era plină de goşti şi poate am fi adunat aici sute de oameni, sau chiar mai mulţi. Am considerat de cuviinţă să o facem astăzi, pentru că am vrut să fie o manifestare de suflet, la care să participe în primul rând bucoşnenii, şi în al doilea rând toţi, sau aproape toţi directorii de instituţii deconcentrate din această zonă, pe care vă rog să nu-i menajaţi deloc cu problemele. Abia după ce bateţi la uşile lor, dacă nu găsiţi soluţii, puteţi să veniţi şi la mine”, a spus parlamentarul.

La rândul său, prefectul Silviu Hurduzeu a declarat că este legat de comuna Bucoşniţa prin faptul că în aceste locuri şi-a petrecut o mare parte din copilărie, acolo locuiesc părinţii săi şi din această comună sunt prietenii săi cei mai buni. „Aş vrea să vă spun că această lucrare amplă, de modernizare a Primăriei, nu s-ar fi putut finaliza fără ultima tranşă de bani, şi aici a fost meritul atât al deputatului Ion Mocioalcă, cât şi al Consiliului Judeţean, care au alocat aceşti bani astfel încât lucrarea să fie terminată. În ceea ce-l priveşte pe preşedintele Ion Mocioalcă, aş vrea să-i spun că, deşi Cheia pe care a primit-o este a comunei Bucoşniţa, eu sunt convins că va reuşi să deschidă cu ea multe uşi la Bucureşti, astfel încât în comuna aceasta să se întâmple cât mai multe lucruri frumoase şi de acum înainte”, a mai spus Silviu Hurduzeu.

Ionesie Ghiorghioni, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, a declarat că, în numele conducerii instituţiei pe care o reprezintă, felicită administraţia locală pentru această realizare deosebită. „Aş vrea să subliniez şi o chestiune mai sensibilă. Prezenţa mea aici, precum şi a primarului de la Marga, Nicolae Beg, ca reprezentanţi ai liberalilor, demonstrează buna înţelegere de la nivel local între membrii care constituie Uniunea Social-Liberală”, a mai spus Ionesie Ghiorghioni.

În continuare, primarul Vichente Suru a acordat un număr de 15 plachete aniversare, în semn de aleasă recunoştinţă pentru contribuţia adusă la dezvoltarea economico-socială a comunei Bucoşniţa, mai multor conducători de instituţii deconcentrate, printre care s-au numărat Ioan Dragomir, de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice, Ioan Spânu, de la Direcţia Apelor Române, Gheorghe Roşeţi, de la Oficiul de Cadastru, Iulian Bucătaru, de la APDRP Timişoara, Dumitru Stepanescu, de la APIA Caraş-Severin, Nicolae Ciobanu de la Inspectoratul Teritorial de Muncă, Ştefan Stănescu, directorul Direcţiei Silvice Caraş-Severin, precum şi omului de afaceri Ion Bejeriţă.

Manifestarea s-a încheiat cu o gustare oferită celor prezenţi de către administraţia locală, aceştia bucurându-se de câte o porţie de mititei, şi, pe căldura de duminică, de multă bere rece.

Sonia BERGER

Bogdan NAUM