Povestea lânii, toarsă la liceul din Teregova


La inițiativa Asociației „Altitudine”, Filiala Banat, sâmbătă, 19 noiembrie, la Liceul Tehnologic „Sf. Dimitrie” din Teregova a avut loc un atelier a cărui temă a fost tradiția oieritului și prelucrării lânii în comunitățile învecinate Sitului Natura 2000 Munții Țarcu.

Echipele de Rangeri juniori de la Școala Gimnazială Zăvoi, Școala Gimnazială Măru și Liceul Tehnologic „Sf. Dimitrie” Teregova au prezentat diferite aspecte ale tradiției oieritului, așa cum se mențin și se desfășoară ele astăzi în viața comunităților de la poalele Munților Țarcu. Li s-au alăturat profesori din Școlile Gimnaziale Rusca Montană, Oţelu Roșu, Turnu Ruieni, Armeniș și Știuca.

Împreună cu invitatele Dana Lazăr, din partea Centrului „Europe Direct” Timișoara, și designerul Rosana Flavia Căpraru, din partea Asociației FOA Lugoj, s-au făcut propuneri, s-au căutat și oferit soluții pentru utilizarea lânii de oaie, produs care în momentul de față nu se folosește, şi s-a exprimat dorinţa ca tradiția prelucrării lânii să nu fie o poveste care să fie spusă copiilor noștri, ci să continue, să devină un proiect de dezvoltare durabilă pentru comunitățile învecinate Munţilor Țarcu.

Atelierul de împâslit lâna din finalul întâlnirii a adus bucurie deopotrivă copiilor și adulților – o activitate frumoasă, cu multă energie și zâmbete pe fețele participanților, ne-a informat Loredana Ştefănuţ, coordonator de proiect „Ranger Junior în Munții Țarcu”.

Mădălina DOMAN