Din suflet, de la Caransebeș, pentru elevii din Uzdin


  Rotary Club și familia Zât din Caransebeș au făcut,la sfârșitul săptămânii trecute, o donație valoroasă, care a constat în calculatoare, imprimantă cu xerox color, instrumente muzicale cu accesorii, și cărți, Școlii Generale „Sfântul Gheorghe” din Uzdin. Uzdinul este un sat românesc din Serbia, care este cunoscut datorită succeselor pe care, de-a lungul anilor, localnicii le-au obținut la tenis de masă, pictură naivă, activism cultural și, nu în ultimul rând, prin această școală, care a reușit să câștige premii la olimpiade naționale, orchestra formată din elevi ocupând primul loc în Serbia, în cadrul competiției școlilor generale.

Totul a început în urmă cu câțiva ani, când Stelian Cornea, membru al Clubului Rotary din Caransebeș, a răspuns invitației filialei locale a Comunității Românilor din Serbia, de a organiza o acțiune prin care să acorde ajutor acestei școli. Imediat au urmat donații de cărți, iar în primăvara anului 2014 și un important ajutor umanitar pentru sinistrații afectați de inundații din Serbia. Planificând activitatea umanitară din acest sfârșit de an, membrii Clubului Rotary Caransebeș au decis să răspundă solicitării de a veni încă o dată în sprijinul acestei școli, cu un ajutor valoros și de strictă necesitate pentru elevii din Uzdin, contribuind totodată la succesele orchestrei școlare cu instrumentele muzicale donate cu această ocazie.

Directorul Școlii Generale din Uzdin, Octavian Crețu, a mulțumit reprezentanților Clubului Rotary pentru această minunată donație, oferind, drept răspuns, un minispectacol susținut de elevii unității de învățământ, precum și o videoproiecție cu succesele orchestrei școlare.

Stelian Cornea a declarat că această donație nu reprezintă doar un simplu ajutor, fiind vorba mai mult de crearea condițiilor adecvate pentru ca acești copii să aibă posibilitatea de a-și dezvolta aptitudinile personale în contextul vremurilor actuale, încurajând, în același timp, generațiile viitoare să realizeze succese pe măsura generațiilor precedente.

Președintele Comunității Românilor din Serbia, Daniel Magdu, a mulțumit în numele acestei organizații donatorilor, declarând că cele mai nobile investiții sunt cele care vizează viitorul, el fiind serios afectat de neglijența arătată în ultimul deceniu pe acest segment de instituțiile abilitate, precum și de trendul descendent al copiilor care frecventează școli în limba română din Serbia.

Conducerea școlii a dăruit președintelui Clubului Rotary Caransebeș, Arin Ispas, și inițiatorului acțiunii, Stelian Cornea, cadouri simbolice, care au constat în două tablouri semnate de pictorul Daniel Susa, care este și profesor de artă în această școală.

Bianca METEȘ