Povestea Dunării, scrisă în fotografii de „Lupul Singuratic”


Galeria de artă „Corneliu Baba” de la parterul Casei de Cultură „George Suru” din municipiu a găzduit luni, 2 noiembrie, vernisajul expoziţiei de fotografie a „Lupului Singuratic”, aşa cum este cunoscut temerarul explorator caransebeşean Dan Paici, instantaneele fiind realizate în perioada 20 iunie – 4 septembrie, când acesta a participat la Turul Internaţional Danubian, o regată de peste 2.500 de kilometri, de la Ingolstadt până la Sfântu Gheorghe.

În deschiderea manifestării, la care au participat reprezentanţi ai administraţiei locale, membri ai Clubului Rotary Caransebeş, oameni de cultură şi prieteni ai „Lupului Singuratic”, amfitrionul acţiunii, Ioan Cojocariu, directorul instituţiei care a găzduit evenimentul, a vorbit despre faptul că, la vârsta de 60 de ani, Dan Paici s-a încumetat să participe la cea de a şaizecea ediţie a TID, el reprezentând „cu mare fală” atât România, cât şi Caransebeşul. „Fălos nevoie mare, pe tot parcursul traseului, care a cuprins zece ţări, trecând prin capitale şi locuri mirifice, el s-a fotografiat cu personalităţi, cu prieteni, cu colegi, scoţând în evidenţă mai multe aspecte ale acestui periplu, iar azi a avut curajul să le aşeze pe pereţi şi să ni le arate nouă”, a spus Ioan Cojocariu.

Despre Dunăre, de la izvoare, în Munţii Pădurea Neagră, şi până la vărsarea în Marea Neagră, despre ce înseamnă fluviul pentru Europa şi pentru România, a vorbit detaliat și excelent documentat city-managerul municipiului, Nicolae Borcean, care este profesor de geografie.

În încheiere, a luat cuvântul Dan Paici, care a venit la vernisaj îmbrăcat într-un vechi costum popular autentic, din zona Măru, cu care, de altfel, a străbătut Europa şi Asia, a fost şi pe Himalaya și la Taj Mahal, precum şi în Africa. „E o prezentare a Dunării văzută din caiac, de la 50 de centimetri deasupra apei. În acest Tur Internaţional al Dunării, aflat anul acesta la cea de a şaizecea ediţie, o călătorie de plăcere şi totodată de anduranţă, s-a pornit iniţial cu o cursă între Bratislava şi Budapesta, pentru ca acum să se meargă de la Ingolstadt, la Marea Neagră. România face parte din acest Tur printr-o organizaţie neguvernamentală, din anul 2009. Din punctul meu de vedere, suntem statul pe teritoriul căruia Dunărea are cea mai mare lungime, şi ultimii intraţi în această regată. Pe parcursul celor 80 de zile şi peste 2.500 de kilometri, se leagă prietenii, unii vin, alţii pleacă, dar cei care am parcurs toată această distanţă am fost vreo 20, dintre care eu am fost singurul român. N-a fost totul foarte plăcut, fiindcă, oricât de bine ai stăpâni limbile străine, acolo vorbeşti, dar nu comunici”, a spus „Lupul Singuratic”.

El s-a referit extrem de plastic şi la ţările pe care le-a străbătut, zicând că nemţii sunt nemţi, foarte bine organizaţi, „organizaţi şi la nivel de sentimente”, austriecii sunt un fel de nemţi mai îngâmfaţi, Austria fiind un loc care n-a fost pe placul celor mai mulţi, slovacii sunt comunicativi şi distractivi, Ungaria a impresionat pe toată lumea, după care „în Balcani, ca-n Balcani. Ba nu e oră exactă, ba venim, ba nu venim…”, a spus Dan Paici.

Vizavi de trecerea Dunării prin România, aş vrea să spun că noi, românii, facem o mare propagandă Muntelui şi Mării, şi neglijăm fluviul. Lucrul acesta se vede şi din faptul că ţara noastră intră pe parcursul TID-ului abia la Călăraşi, deci atunci când mai sunt 400 de kilometri până la vărsare, şi restul e considerat pe teritoriu sârbesc şi bulgăresc. Între alte ţări, ştafeta e predată de miniştrii Turismului… La noi, de TID se ocupă o organizaţie neguvernamentală… La noi TID-ul aproape că nu există”, a mai spus Dan Paici.

Lupul Singuratic” şi-a anunţat şi planurile de viitor, primul pe agenda lui fiind un raliu de 10.000 de kilometri, în Africa, la Bamako, capitala statului Mali, ceea ce presupune traversarea Deşertului Sahara, cu o Dacie fabricată în 1982, în Bamako automobilul urmând să fie donat, din partea Caransebeşului, unei organizaţii umanitare.

Sonia BERGER