Istoria se plimbă cu poştalionul între Caransebeș şi Pancevo


Primarul Felix Borcean s-a întâlnit vineri, 27 octombrie, cu o delegație a Arhivelor Istorice din Pancevo, Republica Serbia, condusă de Milan Jaksic, în perspectiva organizării unei expoziții care va marca 230 de la înființarea Poștalionului Pancevo – Caransebeș.

Noi colaborăm foarte strâns cu Pancevo pe proiecte transfrontaliere încă din 2009, şi ne întâlnim destul de des. Acum suntem deja prieteni și sunt sigur că vom avea o bună cooperare și pe mai departe”, a spus primarul Felix Borcean.

Ne-am întâlnit pentru a pune la punct ultimele detalii ale unei expoziții pe care o vom găzdui aici, la Caransebeș, dar ea va fi și la Pancevo. Expoziția marchează cei 230 de ani de când s-a înființat Poștalionul Pancevo – Caransebeș, un eveniment important atât pentru noi, cât și pentru Pancevo. În expoziţie vor exista documente şi informaţii relevante şi foarte importante din acea perioadă, respectiv începând cu anul 1787, care evidenţiază în primul rând traseul urmat de acest poştalion, dar şi alte informaţii, deţinute mai ales de colegii noştri din Serbia, de la care vom învăţa şi noi mai multe lucruri legate de acest poştalion. Ei vor evidenţia care erau punctele de poştă, opririle obligatorii, unde se schimbau caii… De exemplu, de la Ioan Cojocariu, directorul Casei de cultură, am aflat că imobilul în care îşi desfăşoară acum activitatea această instituţie a fost primul local al poştalionului, iar în actuala sală de spectacole, prevăzută cu trei uşi mari, intrau trăsurile de poştă atunci când veneau de pe drum”, a spus Gabriela Bănăduc, șefa Serviciului Relații Internaționale din cadrul Primăriei municipiului.

Arhivele Istorice din Pancevo au un sistem modern, digitalizat, de punere în circulaţie a informaţiilor deţinute. În acest sens, Ovidiu Roşu, şeful Serviciului Judeţean Caraş-Severin al Arhivelor Naţionale, cu sediul la Caransebeş, a afirmat că, în ultimii ani, există un proiect informatic la nivelul Capitalei şi a 25 de judeţe din România, începându-se cu informatizarea activităţii instituţiei, precum şi cu cea a evidenţelor. „Tot ceea ce avem noi, ca şi fonduri arhivistice, este accesibil în momentul de faţă on-line. În ultimii trei, patru ani, am lucrat deja intens pentru punerea nu doar a fondului, ci şi a tuturor inventarelor arhivistice pe care le deţinem, de exemplu, de la Primăria Caransebeş. Este o muncă titanică, fiindcă unele dintre inventare sunt făcute în ultimii 50 de ani şi, nefiind în format electronic, pe unele le introducem direct în acest sistem, iar pe altele le tehnoredactăm, le colaţionăm, şi apoi sunt prinse. În momentul de faţă, pentru o parte, avem accesibilă online evidenţa. Cineva care e interesat să vadă ce documente avem noi, o poate face de acasă”, a spus Ovidiu Roşu.

Delegația sârbă s-a deplasat apoi la sediul Serviciului Judeţean Caraş-Severin al Arhivelor Naționale, din Şesu Roşu.

Bianca METEŞ