Pisano e „molto furioso” pe echipă. Caransebeşenii au aplaudat-o…


fc caransebes fc baia mare 1

FC Caransebeş – FCM Baia Mare 1-2 (0-1)

În cea de a treia etapă a Ligii a II-a, FC Caransebeş 1913 a întâlnit, în Seria a II-a, pe Stadionul Municipal din Parcul Teiuş, pe FC Municipal Baia Mare, într-un meci extrem de aşteptat de gugulani, dovadă fiind cei aproape 1.300 de spectatori care au luat loc în tribune. Spre dezamăgirea lor, în prima repriză gazdele au practicat un joc care nu a convins pe nimeni, ba, mai mult, au şi intrat la pauză cu un handicap de un gol. La o privire de ansamblu, fără a avea pretenţii asupra exactităţii cifrelor, s-ar putea spune că în prima parte a jocului băimărenii au avut o posesie a balonului undeva la 80 la sută, fiind mai mereu primii la minge şi practicând un joc exact, dominându-şi adversarii la toate capitolele.

Prima fază periculoasă la poarta caransebeşeană s-a consemnat în minutul 12, când Leonte a şutat puternic din marginea careului, Arnăutu, aflat pe traiectorie, a deviat, de la 8 metri, mingea, numai reflexul spectaculos al tânărului portar gugulan Negrilă făcând ca tabela de marcaj să rămână neschimbată. Negrilă a mai ieşit în evidenţă în minutul 19, atunci când Leonte a centrat de pe stânga, Ilie, aflat la 10 metri, s-a înălţat şi a trimis balonul plasat, cu capul, însă portarul caransebeşean a reuşit să respingă.

Tânărul Negrilă nu s-a mai putut opune golului în minutul 34, atunci când R. Lupu a centrat de pe stânga, iar Arnăutu, golgeterul băimărenilor, a trimis cu capul de la 8 metri, jos, lângă bara din stânga a porţii gugulane, făcând inutilă intervenţia goal-keeper-ului.

Singura fază notabilă la poarta oaspeţilor s-a petrecut în minutul 43, când Roman a executat o lovitură liberă de la 25 de metri, balonul ducându-se puţin pe lângă vinclul drept al porţii apărate de Ormenişan.

Jucătorii caransebeşeni au ieşit de la cabine însoţiţi de antrenorul cu portarii Dan Doran, pe de o parte, şi pe de alta de către tehnicianul principal Giovanni Pisano, ambii încercând să-i mobilizeze şi să le explice scheme tactice. În pofida acestor încurajări, cei care au înscris au fost tot oaspeţii, în minutul 55 R. Lupu centrând de pe stânga, iar Sârbu, aflat la 6 metri, a trimis plasat, cu capul, lângă bara din dreapta a porţii caransebeşene, toate eforturile lui Negrilă de a ajunge la balon dovedindu-se zadarnice.

Caransebeşenii au redus din handicap relativ repede, atunci când, în minutul 59, nou-intratul Săulescu a centrat de pe dreapta, fundaşii băimăreni au respins, balonul a ajuns la Stoica, acesta a recentrat, iar S. Lupu, aflat la 14 metri, a trimis o torpilă sub transversala porţii lui Ormenişan.

Gugulanii păreau să se fi trezit, având o posesie net superioară celei din prima repriză şi forţând egalarea, însă ocaziile mari le-au avut tot oaspeţii. Astfel, în minutul 73, Balaure a şutat plasat, cu efect, din marginea careului, însă Negrilă a reuşit să respingă balonul, iar în minutul 83, acelaşi Balaure a centrat de pe stânga, lovitura de cap de la 12 metri, cu boltă, a lui Ster, trecând milimetric pe lângă poarta caransebeşeană.

Dacă până atunci spectatorii au mai trecut cu vederea „micile derapaje” ale „centralului” Mircea Ardelean, care de câteva ori a părut că se uită la alt meci, spre sfârşitul partidei acesta a ieşit tot mai mult la rampă, iritând la maximum tribunele. Printre altele, în minutul 88, caransebeşenii au reclamat un henţ indiscutabil în careul băimărean şi au cerut penalty, în minutul 89, S. Lupu a fost tras clar de tricou în suprafaţa de pedeapsă de Străuţ, atacantul gugulan prăbuşindu-se, însă arbitrul s-a făcut că nu observă nimic, pentru ca în minutul 90+1, la un corner executat de pe stânga de gazde, fază la care înscrierea unui gol de către caransebeşeni era iminentă, acelaşi Mircea Ardelean să vadă un fault imaginar în atac.

S-a terminat 1-2, dar, la ieşirea de pe teren, întreg stadionul i-a aplaudat pe jucătorii caransebeşeni pentru prestaţia din repriza secundă, în timp ce brigada de arbitri a fost întâmpinată de un cor infernal de huiduieli, asezonate cu fluierături, şi nu numai.

„Sunt foarte supărat după meciul de astăzi, nu pentru că l-am pierdut, fiindcă orice echipă mai suferă înfrângeri, ci pentru modul în care am pirdut aceste trei puncte. Am făcut cadou victoria oaspeţilor, pe un platou de argint, unor oaspeţi care nu sunt decât o echipă obişnuită, de Liga a II-a, care a venit să-şi facă propriul joc şi nu ne-au lăsat pe noi să ni-l facem, mai ales în prima repriză, când în teren parcă nu s-a aflat echipa mea. Echipa mea a intrat în repriza a doua, când băieţii au evoluat cu mai mult curaj. M-a nemulţumit mult atitudinea lor, pentru că, deşi am muncit mult la antrenament, am făcut cadou o primă repriză în care, dacă jucam diferit, cu siguranţă rezultatul ar fi fost altul. La antrenamente le dăm băieţilor idei cum să stea în teren, cum să joace. Peste săptămână ne pregătim pentru meciurile de sâmbătă, şi când intrăm în teren suferim un blocaj mental. Nu înţeleg de ce, pentru că la antrenamente jucătorii arată că au potenţial. Meciul acesta a fost un deja-vu al partidei cu Vâlcea, când prima repriză am făcut-o cadou adversarilor, fără să jucăm, fără să arătăm că avem valoare. Am să discut săptămâna aceasta cu băieţii, dacă e vorba de o problemă psihologică, cum de nu reuşesc să se mobilizeze în primele 45 de minute. Pe de altă parte, azi am băgat în poartă un tânăr, pentru a face loc în echipă şi altora, având în vedere obligaţia de a avea doi juniori în echipă. Negrilă s-a descurcat destul de bine. Au fost însă jucători cărora le-am oferit încredere şi astăzi m-au dezamăgit. Sunt un antrenor cu o mentalitate liberală, le ofer libertate în teren, nu-i pun în zone fixe, nu le trasez o mulţime de sarcini. Ei trebuie să înţeleagă că un meci are două reprize şi vom lucra la acest capitol. Şi după această înfrângere, aşa cum nu ne-am entuziasmat după primele două victorii, vom rămâne cu picioarele pe pământ şi vom merge înainte. Vom repara greşelile, campionatul e lung şi eu cred că scopul nostru, de a fi în primele cinci echipe, va fi atins”, a spus Giovanni Pisano la conferinţa de presă de după meci.

„În primul rând sunt foarte bucuros că am areuşit a doua victorie în deplasare. Sunt bucuros că băieţii mei continuă pe aceeaşi linie de seriozitate, de disciplină, de atitudine pozitivă în joc, deşi în ultimul timp am jucat din trei în trei zile, dând dovadă de mare caracter, şi acest lucru nu poate decât să mă bucure. O luăm pas cu pas, fiecare joc în parte, şi pot să spun că până acum am avut noroc, am mers destul de bine. Avem o săptămână liberă, în care vom reuşi să ne revenim din punct de vedere fizic, pentru că acuzăm o uşoară oboseală, am jucat două meciuri de cupă, am jucat în campionat, am avut două deplasări destul de lungi, iar săptămâna viitoare ne vom axa mai mult pe refacerea jucătorilor. Suntem o echipă nou-promovată, dar nu ne considerăm aşa, suntem echipa FC Baia Mare şi nu ne vom considera niciodată out-sideri. Mergem în orice meci la victorie, jucăm la rezultat, am schimbat foarte mult echipa faţă de anii trecuţi, cu fotbalişti care au jucat la echipe importante în Ligile a II-a şi I”, a spus după meci antrenorul băimărean Dorin Toma.

FC Caransebeş 1913: Negrilă, Răducu (min. 67, Bogdanovici), Suciu, Buşu, Livan, Cârstoiu, Suru (58, Săulescu), Lupu, Stoica, Stelitano (58, Telecican), Roman; rezerve: Pascal, F. Pisano, Moisii, Curelea. Antrenor, Giovanni Pisano.

FCM Baia Mare: Ormenişan, Leonte, Străuţ, Hodor, Lupu, Ignea, Sârbu (63, Ster), Ilie, Păcurar (75, Codin), Balaure, Arnăutu (86, Pop); rezerve: Bota, Duruş, Oltean, Munteanu. Antrenor, Dorin Toma.

A arbitrat la centru Mircea Ardelean (Arad), asistat la cele două linii de Mihai Marius Marica (Bistriţa) şi Casian Băla (Arad).

Sorin ROGOZgiovanni pisano 1