Perfuzii cu aparatură modernă la Spitalul Caransebeş


Biroul Proiecte, Programe Europene, din cadrul Primăriei Caransebeş, continuă demersurile în vederea obţinerii finanţării necesare implementării proiectului privind reabilitarea, modernizarea şi dezvoltarea activităţilor de ambulatoriu în specialitatea radiologie-imagistică medicală şi TBC în Spitalul Municipal Caransebeş. Astfel, pacienţii vor beneficia în viitorul apropiat de noi servicii medicale, respectiv rezonanţă magnetică nucleară, angiografie coronariană sau periferică, mamografie digitală şi radiografie dentară. (L. Dinu, C. Senco)

Primăria Caransebeş, prin Biroul Proiecte, Programe Europene, continuă demersurile pentru obţinerea finanţării necesare implementării proiectului intitulat „Reabilitarea, modernizarea şi dezvoltarea activităţilor de ambulatoriu în specialitatea radiologie-imagistică medicală şi TBC în Spitalul Municipal Caransebeş”. Prin acest proiect, Administraţia Locală urmăreşte să îmbunătăţească calitatea infrastructurii serviciilor de asistenţă medicală din Caransebeş şi din cele 198 de localităţi învecinate, de pe o suprafaţă totală de peste 8.500 de kilometri pătraţi.

Astfel, pacienţii vor putea beneficia de patru noi servicii medicale, şi anume rezonanţă magnetică nucleară, angiografie coronariană sau periferică, mamografie digitală şi radiografie dentară, datorită unui numar de 13 echipamente medicale de înaltă tehnologie, care vor fi achiziţionate prin acest proiect. Este vorba despre un aparat de rezonanţă magnetică nucleară, mamograf digital, angiograf multifuncţional, aparatură de radiologie dentară, aparat de radioscopie mobil, aparat de grafie digitală pentru TBC şi Urgenţe sau detector digital pentru Roentgen clasic.

Potrivit primarului Marcel Vela, implementarea acestui proiect va duce la scăderea timpului necesar pentru diagnosticare şi tratament cu 85 la sută, şi la crearea tuturor facilităţilor pentru persoanele cu dizabilităţi, şi, în acelaşi timp, va contribui şi la reabilitarea şi modernizarea celei mai mari unităţi sanitare din zonă. Edilul-şef Marcel Vela mai consideră că toate aceste aspecte vor face din municipiul Caransebeş un reper important pe harta serviciilor medicale de înaltă calitate din zona de vest.

Cererea de finanţare depusă de Municipalitatea din Caransebeş a parcurs deja două dintre cele trei etape de selecţie, verificarea conformitaţii administrative şi a eligibilităţii, şi se află acum în plin proces de evaluare tehnică şi financiară la Agenţia de Dezvoltare Regionala Vest, un răspuns fiind aşteptat pentru perioada următoare. De altfel, ADR Vest, prin directorul instituţiei, Sorin Maxim, a solicitat, zilele trecute, Primăriei Caransebeş anumite clarificări în ceea ce priveşte bugetul şi data finalizării-predării proiectului tehnic. Valoarea totală a proiectului este de aproape 18 milioane de lei, din care două procente vor fi suportate de către bugetul local. Fondurile vor fi accesate prin Programul Operaţional-Regional 2007-2013, Axa Prioritară 3, Domeniul de intervenţie 3.1, de „Reabilitare, modernizare şi echipare a infrastructurii serviciilor de sănătate”.

Carmen SENCO

Liviu DINU