Pentru o zi, La Cercul Militar a coborât milităria din pod


La Caransebeş a avut loc, recent, Bursa locurilor educaţionale, organizată de Ministerul Apărării Naţionale. Cele câteva sute de tineri care au trecut pragul Cercului Militar au avut posibilitatea de a afla informaţii referitoare la alternativa de a studia într-o instituţie de profil din ţară, respectiv la academii sau şcoli de maiştri militari şi subofiţeri, din subordinea M.Ap.N. Mulţi elevi s-au arătat încântaţi de ofertă şi de avantajele oferite de această formă de învăţământ. (C. Senco)

Bursa locurilor educaţionale, organizată de Ministerul Apărării Naţionale, prin Centrul Militar Judeţean Caraş-Severin, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar al judeţului Caraş-Severin, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Caraş-Severin, sub patronajul Consiliului Judeţean Caraş-Severin, a fost deschisă la Caransebeş, în data de 30 martie. Până la ora 14, peste 800 de elevi grupaţi pe clase, de la unităţile de învăţământ din municipiu, au trecut pragul Cercului Militar pentru a afla informaţii despre posibilitatea de a studia într-o instituţie de profil din ţară. Conform lt.-col. Dorel Râşcu, şeful Biroului Informare-Recrutare Caraş-Severin, tinerii prezenţi au fost interesaţi de o serie de academii, dar şi de şcolile de maiştri militari şi subofiţeri, pe care M.Ap.N le are în subordine. „Majoritatea tinerilor au optat pentru o academie. Aici vorbim de Academia Tehnică Militară, Academia Forţelor Terestre, Institutul de Medicină Militară, iar altă categorie de tineri au pus întrebări reprezentanţilor şcolilor de maiştri militari şi subofiţeri”, ne-a mai spus lt.-col. Dorel Râşcu.

Organizatorii speră ca aproximativ 10 la sută dintre participanţi să şi opteze pentru una dintre formele de învăţământ. Cei care îşi vor depune dosarele vor parcurge mai multe etape. Prima dintre ele presupune recrutarea, care se desfăşoară la Centrul Militar Judeţean Caraş-Severin, urmată de selecţia candidaţilor, ce are loc la Centrul Zonal de Selecţie şi Orientare de la Alba Iulia, iar ultima etapă presupune participarea la concursul de admitere, care se desfăşoară în cadrul instituţiei militare de învăţământ pe care candidatul o alege.

„De asemenea, ei trebuie să ştie că orice instituţie de învăţământ militară oferă educaţie, cazare, echipament şi masă, toate gratuite, dar, nu în ultimul rând, un lucru pe care-l consider, de altfel, primordial, le oferă, la finalul studiilor, un loc de muncă”, a mai adăugat lt.-col. Dorel Râşcu. Mulţi dintre tinerii participanţi la Bursa locurilor educaţionale s-au arătat încântaţi de ofertă şi de avantajele oferite.

Carmen SENCO