Pentru drumuri, judeţul bagă mâna în propriul buzunar


Consiliul Judeţean Caraş-Severin a câştigat o finanţare pe Programul Operaţional Sectorial de Mediu II – reabilitare reţele de apă şi canalizare, staţii de epurare şi uzine de apă, în mediul urban, dar şi în nouă localităţi din mediul rural, care va începe în 2016, a anunţat preşedintele acestei instituţii, Sorin Frunzăverde. Lucrările vor fi scoase la licitaţie conform normelor europene.

În acest an lucrăm pe programe europene în valoare de aproximativ 160 de milioane de euro. Volumul total al proiectelor implementate, în implementare sau câştigate se ridică la peste 730 de milioane de euro în aceşti ani“, a spus Sorin Frunzăverde.

De asemenea, la nivelul Consiliului Judeţean a fost făcut un plan de intervenţie pentru drumurile din judeţ, în valoare de 12,5 milioane de lei, finanţarea fiind făcută pentru prima dată doar din bugetul judeţului. „Aşteptăm alocarea de fonduri pe Ordonanţa 28, unde am solicitat 11,5 milioane de lei, ca să putem termina drumurile Reşiţa – Greoni, Caransebeş – Muntele Mic, Reşiţa – Văliug şi Dalboşeţ – Şopotu Nou“, a mai adăugat preşedintele Consiliului Judeţean.

În continuare, a mai spus Frunzăverde, se aşteaptă de la Guvern ca din sumele defalcate din TVA – sursa de finanţare pentru Drumurile judeţene – să se aloce şi Caraş-Severinului fonduri importante. „Cele 12,5 milioane vor fi practic folosite pentru reparaţii, dar această sumă reprezintă banii Consiliului Judeţean. Niciodată până acum nu am mai luat sumele necesare pentru acest lucru din banii instituţiei. Drumurile judeţene suferă din cauza subfinanţării lor încă din 2009. Ele au fost preluate la Ministerul Dezvoltării aproape trei ani, motiv pentru care nu am putut să intervenim pe ele, iar ulterior au fost alocaţi foarte puţini bani. Anul acesta, niciun judeţ nu a primit fonduri pentru drumuri“, a mai adăugat preşedintele Frunzăverde.

Pe Programul Operaţional Regional, primul drum pe Regiunea Vest ca prioritate este cel dintre Comorâşte şi Lipova, fiind făcute demersuri pentru introducerea, ca prioritate, a drumului Rusca Montană – Făget. Cele două ar reprezenta o legătură cu Autostrada A1 Timişoara – Lugoj – Făget – Sibiu.

Bianca METEŞ