„Pe 29 iulie, Traian Băsescu să devină istorie pentru România!”


Valeriu Zgonea, la Caransebeş:

Pe 29 iulie, Traian Băsescu să devină istorie pentru România!”

 Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, s-a aflat recent la Caransebeş, unde a avut o întâlnire cu reprezentanţi ai administraţiilor publice locale din zona Băile Herculane-Caransebeş-Oţelu Roşu. Vicepreşedintele PSD a explicat scopul vizitei sale: „Am venit să-i conving pe colegii mei să muncească la fel de bine şi de mult ca la alegerile locale, astfel ca, pe 29 iulie, Traian Băsescu să devină istorie pentru România!”. (C. Senco, S. Berger)

Câteva sute de persoane, reprezentanţi ai administraţiilor publice locale din zona Băile Herculane-Caransebeş-Oţelu Roşu au participat joi, 20 iulie, la o întâlnire cu al treilea om în Statul român. Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, însoţit de co-preşedinţii USL Caraş-Severin, Marcel Vela şi Ion Mocioalcă, precum şi de cei doi vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean, Ilie Iova şi Ionesie Ghiorghioni, precum şi de subprefectul Anton Paulescu, au fost primiţi de aleşii locali la Muzeul din Caransebeş. „Am venit să-i conving pe colegii mei să muncească la fel de bine şi de mult ca la alegerile locale, astfel ca, pe 29 iulie, Traian Băsescu să devină istorie pentru România”, a declarat la sosirea în municipiu Valeriu Zgonea.

În cuvântul său, Ion Mocioalcă a spus că întâlnirea are loc într-o zonă deosebită, în singura localitate din judeţ pe care locuitorii satelor o numesc „La oraş”. „Pentru gugulani, «Oraşul» este Caransebeşul şi nu vom avea nicio scuză pentru un rezultat la Referndum de sub 70 la sută. Sunt convins că cei prezenţi aici vor merge în localităţile lor cu mesajul dumneavoastră, domnule Zgonea, şi al co-preşedinţilor Victor Ponta şi Crin Antonescu, acela de a dărâma şi ultimul bastion al puterii PDL-iste din România”, a mai adăugat Mocioalcă.

La rândul său, Marcel Vela a declarat că prezenţa în judeţ a preşedintelui Camerei Deputaţilor reprezintă aprecierea pe care o manifestă conducerea naţională a USL faţă de Organizaţia Caraş-Severin a Uniunii, care are, la ora actuală, 67 de primari, din 77 de localităţi. „Până în 9 iunie, PSD-ul şi PNL-ul au avut câte 15 primari în judeţ. În 10 iunie am reuşit o creştere de 133 de procente, în contextul în care în USL Caraş-Severin sunt şi câţiva primari de la Partidul Conservator. Mesajul pe care ni-l transmite domnul Zgonea ar trebui să fie pentru fiecare un imbold pentru provocarea de la 29 iulie. Sunteţi aici în sală lideri politici, vectori de imagine în fiecare comună şi oraş, şi cred că, dincolo de o pornire intimă a fiecăruia dintre noi şi o obligaţie politică, mai avem un al treilea element care ar trebui să ne mobilizeze – acela al datoriei faţă de cei pe care-i reprezentăm, pe care i-am convins în campania electorală să ne voteze. În 29 iulie, putem schimba în bine cursul istoriei şi viaţa fiecărui român. Ne aşteaptă apoi alegerile generale şi prezidenţiale. Pentru a ajunge la acele momente încrezători, trebuie să trecem acum acest hop. Domnul Băsescu precizează la mai toate ieşirile publice că, de când Victor Ponta este premier, investitorii fug din România, că se întâmplă ceva dramatic în economie… Vreau să vă spun că în 26 iulie, la Caransebeş se inaugurează o fabrică pentru componente Skoda, ce creează 1.500 de locuri de muncă. Or, asta se întâmplă în timpul guvernării USL!”, a mai adăugat Marcel Vela.

Mesajul transmis de Valeriu Zgonea celor prezenţi în sală, dar şi tuturor persoanelor care îşi vor exercita dreptul de vot la sfârşitul lunii, a pornit de la ideea că Traian Băsescu a condus un guvern corupt şi incompetent, care a făcut foarte mult rău românilor. „Aţi observat că şi în ultimele zile, pentru prima dată în istoria modernă a României, Traian Băsescu şi echipa PDL au folosit toate mijloacele pentru a face rău României în afara ţării. Au mers pe principiul «după noi, potopul!». Credibilitatea Statului a avut de suferit datorită comportamentului iresponsabil al echipei PDL, al foştilor prim-miniştri, al lui Vasile Blaga şi al preşedintelui suspendat, Traian Băsescu. Milioane de români care au datorii la bancă au fost afectaţi deoarece cursul leu/euro a crescut, şi asta înseamnă că trebuie să strângă mai mulţi bani pentru achitarea datoriilor. Eu sper că după 29 iulie, Băsescu, Blaga, Anastase şi Udrea vor strânge bani ca să plătească diferenţele de curs valutar dintre leul nostru de dinainte de această criză, şi leul creat de comportamentul lui Băsescu. Sper ca la Referendum să participe mai mult de 50 la sută dintre români, în aşa fel încât, după 29 iulie, să nu mai avem un Traian Băsescu în istoria modernă a României”, a mai spus Valeriu Zgonea.

În aceeaşi zi, vicepreşedintele PSD, însoţit de Marcel Vela şi Ion Mocioalcă, s-a aflat şi la Reşiţa, unde a declarat că viitorul preşedinte al României va trebui să privească spre viitor, şi nu spre trecut. „Întreaga clasă politică din România, după luna noiembrie a acestui an, cu un nou Parlament, va avea celeritatea să realizeze o Constituţie pentru viitor, şi nu una pentru trecut. De aceea, pe 29 iulie, preşedintele Traian Băsescu trebuie să fie demis, iar la alegerile prezidenţiale să aducem un om care să vadă România în viitor, nu în trecut, care să nu genereze conflicte şi care să poată apropia opinii diferite, divergente la un moment dat. Suntem a şaptea putere în Europa şi trebuie să arătăm că suntem un factor de stabilitate, că respectăm legea, că suntem o ţară europeană şi avem valori europene”, a afirmat preşedintele Camerei Deputaţilor în municipiul reşedinţă de judeţ.

Potrivit lui Valeriu Zgonea, din acest moment, Traian Băsescu are o problemă, iar după Referendum, credibilitatea sa va fi egală cu zero, atât în ţară, cât şi în afara ei. „Dacă vom compara numai rezultatele votului din 10 iunie, în cel mai rău caz vor fi 6,5 milioane de români la 3,5 milioane, iar în cel mai bun caz, după ce PDL a dat un semnal ca lumea să nu se prezinte la vot, va fi un rezultat zdrobitor de opt la două milioane. După aceea, Traian Băsescu va trebui să explice oamenilor, pentru că şi dacă la urne vin şase, şapte sau opt milioane de persoane, dar dacă patru sau şase milioane sunt împotriva sa, a rămâne pe funcţia de preşedinte al Statului, şi în interiorul ţării, şi în afara ei, credibilitatea sa va fi egală cu zero”, a afirmat vicepreşedintele PSD.

Valeriu Zgonea a mai spus că România este singurul stat european, care, alături de Lituania, a instituit un prag de jumătate plus unu din numărul electorilor din ţara respectivă. De asemenea, un al doilea stat care a impus pragul electoral de jumătate plus unu, care este membru al Consiliului Europei, din 1947, este Rusia. „De fapt, asta a clamat în ultima perioadă domnul Băsescu, şi anume, că trebuie să mergem spre Bruxelles, dar să facem via Moscova, pentru că, în rest, în statele democratice, nu există prag. Până la urmă, nu aceasta este problema. Noi vrem doar ca preşedintele Traian Băsescu să nu îşi mai exercite funcţia inventând interpretări ale Constituţiei şi ale capacităţii sale de preşedinte al Statului. Noi considerăm că şi-a depăşit cu mult atribuţiile şi, de aceea, dorim un scrutin larg, deschis, într-un interval orar destul de mare, astfel încât toţi oamenii să poată să participe la vot”, a subliniat Valeriu Zgonea.

Preşedintele Camerei Deputaţilor este de părere că dacă preşedintele Traian Băsescu a fost ales cu 5,3 milioane de voturi, nu este normal să poată să fie demis cu 9,2 milioane, fapt pentru care a declarat că, şi în cazul în care numărul celor care cer demiterea sa va fi de cinci-şase-şapte milioane de români, Traian Băsescu va trebui să îşi dea, oricum, demisia.

„Vom cere românilor ca, în fiecare zi, să-i ceară lui Traian Băsescu demisia. Să îi ceară să plece, pentru că nu îi mai reprezintă”, a mai adăugat Valeriu Zgonea.

„Votează legal!” reprezintă îndemnul oamenilor legii adresat tuturor cetăţenilor care îşi exercită acest drept, pentru a nu îşi risca libertatea, pedeapra mergând chiar şi până la 5 ani închisoare.

Dacă la alegerile locale din 10 iunie, pe raza judeţului au fost un număr de 357 de secţii de votare, de data aceasta numărul acestora este de 364, motivul constând în faptul că arondarea la aceste secţii s-a făcut ca în cazul alegerii Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Cetăţeanul care, în ziua Referendumului naţional, se află într-o altă localitate decât în cea în care este înscris în lista electorală, poate să îşi exercite dreptul de vot în localitatea respectivă, la orice secţie de votare, urmând a fi înscris într-o listă suplimentară de către preşedintele Biroului electoral al secţiei de votare, pe baza actului de identitate sau adeverinţei care ţine loc de act de identitate.

Din totalul secţiilor de votare, 186 se găsesc în paza poliţiştilor, 65 – a jandarmilor, 45 a poliţiştilor de frontieră, 67 a pompierilor şi una a Oficiului Român pentru Imigrări. Pentru asigurarea pazei acestor secţii sunt angrenaţi 610 oameni ai legii, pentru ca desfăşurarea Referendumului să fie fără încidente nedorite. Pe lângă aceste efective, alţi 354 de poliţişti, jandarmi, pompieri, poliţişti de frontieră şi locali vor fi prezenţi în spaţiul public pentru menţinerea ordinii şi liniştii publice şi combaterea infracţionalităţii stradale sau de altă natură, care să aibă legătură cu Referendumul.

În ziua de 29 iulie, vor fi organizate 18 echipe de cercetare a incidentelor, din care fac parte peste 70 de poliţişti ce vor acţiona cu fermitate în cazul încălcării normelor legale. Poliţiştii rutieri şi de ordine publică, în colaborare cu reprezentanţi ai ISCTR (Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Traficul Rutier) organizează 16 filtre pe raza întregului judeţ, în vederea prevenirii aşa-numitului „turism electoral” şi vor fi verificate toate vehiculele ce efectuează transport de persoane. În perioadă premergătoare, toţi transportatorii care au ca obiect de activitate transportul de persoane vor fi verificaţi, pentru a se cunoaşte scopul transportului, traseul acestora, dar şi pentru a li se aduce la cunoştinţă riscurile la care se supun atunci când încalcă legea.

Poliţiştii ţin să amintească alegătorilor că promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase, în scopul de a determina alegătorul să voteze sau să nu voteze în cadrul Referendumului, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. Aceeaşi pedeapsă privativă de libertate se aplică şi celui care votează fără a avea drept de vot ori alegătorului care votează de mai multe ori în ziua Referendumului. De asemenea, potrivit legii, şi tentativa se pedepseşte.

Tipărirea şi utilizarea de buletine de vot false, introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine decât cele votate de alegători, sau falsificarea, prin orice mijloace, a documentelor de la Birourile electorale, se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 7 ani. Orice încălcare a legii poate fi anunţată la Numărul Unic de Urgenţă 112. (C. Senco)

Carmen SENCO

Sonia BERGER