Pasiunea mea: fotbalul!


Cel mai popular sport de pe planetă este, fără îndoială, fotbalul. Pentru cei mai mulţi dintre noi a devenit un mod de viaţă, chiar o religie. Dacă în trecut era considerat un sport al bărbaţilor, ei bine, în joc au intrat şi fetele. Şi trebuie să recunoaştem că unele partide din fotbalul feminin sunt mai atractive şi mai spectaculoase decât întâlnirile echipelor masculine. În România, fotbalul feminin este organizat la nivelul unei singure ligi, care din acest sezon cuprinde trei serii. Acest sport însă nu este atât de mediatizat pe măsura sufletului pe care îl pun fetele în meciuri. De departe cea mai titrată formaţie este campioana şi deţinătoarea Cupei României, Olimpia Universitatea Tehnică Cluj. De ce ne-am oprit la acest nume şi ce legătură are cu gugulanii? Ei bine, pentru că una dintre componentele formaţiei campioane este originară chiar din Caransebeş.

De la fileu, în poarta de fotbal

Ana-Maria Gaiţă nu este străină de fenomenul sportiv. Provenind din municipiul de pe Timiş şi Sebeş, ca fată ce alt sport de echipă putea practica decât voleiul? La Clubul Sportiv Şcolar Caransebeş, cu antrenoarea Laura Andrei. Din clasa I până în clasa a XI-a a stat la fileu, iar perseverenţa sa a fost răsplătită cu medalia de bronz în Campionatul Naţional de Junioare II. Are, de asemenea, mai multe prezenţe cu echipa Liceului Teoretic „Traian Doda“ din Caransebeş în competiţiile şcolare de volei. Şi a fost doar începutul, pentru că, în scurt timp, Ana-Maria Gaiţă a realizat că poate practica şi un alt sport. O fire prietenoasă şi sociabilă, Any, cum îi spun cei apropiaţi, juca fotbal cu băieţii şi încet-încet s-a apropiat de sportul rege. Debutul oficial s-a produs acum şase ani, la CS Negrea Reşiţa, o echipă mică din fotbalul românesc. Însă Any nu uită de unde a plecat şi a ţinut să precizeze acest lucru, formaţia reşiţeană fiind rampa de lansare către marea performanţă. Satisfacţiile aveau să vină în anii următori. Plecată din Caraş-Severin, gugulanca noastră a ajuns la un nume de răsunet în sportul românesc – Ripensia Timişoara. Două sezoane a jucat aici şi a cucerit Cupa României în anul 2009, după care a jucat doi ani la Motorul Oradea, cea mai bună clasare fiind locul 6. În 2011 a ajuns la echipa momentului în fotbalul feminin românesc, Olimpia Cluj, antrenată de selecţionerul Naţionalei, Mirel Albon, care a adus în Ardeal majoritatea tricolorelor. Nou-venită la această echipă de top, Ana-Maria Gaiţă s-a integrat rapid şi a ajuns să dispute multe partide ca titulară în poarta campioanelor. Da, pentru că de acum fotbalista noastră şi-a ales de la bun început postul de portar, în mare măsură datorită reflexelor deprinse din perioada în care practica voleiul. Şi să nu credeţi că doar a stat în poartă. Într-unul din meciurile disputate în sezonul trecut, Any a executat şi transformat un penalty, contribuind şi ea la golaverajul Olimpiei Cluj.

Vreau să mă realizez profesional“

Optimistă din fire, Ana-Maria Gaiţă are şi o gândire matură. La 24 de ani se poate mândri că a terminat o facultate (cea de Educaţie Fizică şi Sportivă din cadrul Universităţii de Vest Timişoara) şi are şi masteratul în domeniu. Nu se gândeşte decât la sport şi cum se poate realiza profesional. Căsătoria e undeva departe pentru Ana-Maria Gaiţă, dar nu se ştie niciodată ce-i rezervă viitorul. În perspectiva apropiată însă, o aşteaptă meciuri tari în fotbalul feminin. După Cupa şi campionatul cucerite în 2012, Ana-Maria Gaiţă este din nou în Champions League. Alături de colegele sale a trecut cu brio peste grupa preliminară din Malta şi a întâlnit în şaisprezecimile de finală campioana Austriei. Spune că echipa sa a avut noroc la tragerea la sorţi. Norocul ţine cu cei puternici. Iar Ana-Maria Gaiţă se numără printre cei puternici. La cei 24 de ani ai săi are încă multe de spus în fotbalul feminin.

Marian CĂRĂVAN

Radio România Reşiţa