Palatul Împăratului Traian, ,,luat cu asalt” de englezi


În această perioadă, un grup de arheologi voluntari englezi participă la cercetările efectuate la Palatul Împăratului roman Traian, de la Zăvoi. Acestea se desfăşoară în cadrul proiectului „Grampus Heritage and Training Limited”, destinat schimbului de experienţă între absolvenţii specializării în Arheologie. Proiectul, primul de acest gen, prevede cercetarea Complexului descoperit la Zăvoi în 2009, a cărui vechime atinge 2000 de ani şi care aparţine Culturii Romane, construit, cel mai probabil, în toamna anului 101, după Primul război daco-roman. Săpăturile efectuate până acum au condus la descoperirea a aproximativ 100 mp de clădire, a unei băi, a unei piscine, a intrării clădirii, a unei curţi interioare şi a canalelor de scurgere.

Proiectul, finanţat prin Programul Leonardo da Vinci, prevede şi organizarea unor excursii tematice în Munţii Retezat, la Băile Herculane şi la Drobeta Turnu Severin, cu vizitarea Muzeului ,,Porţile de Fier” şi a ruinelor Podului lui Apolodor din Damasc. Pentru voluntarii englezi, experienţa e una deosebită, acesta fiind pentru ei prima vizită în România.

Descoperirea arheologică a fost făcută în primăvara lui 2009, iar cercetările au condus la concluzia potrivit căreia clădirea beneficia de sistemul roman de încălzire prin podea, cu ajutorul unor tuburi de ceramică („Hipocaustum”). Zidurile au fost construite din piatră fasonată, băile fiind izolate cu un amestec specific de cărămidă şi mortar („Opus signinum”). Merită amintit şi faptul că printre materialele de construcţie folosite nu se află şi marmura, cariera de la Bucova urmând a fi exploatată abia după cucerirea Statului Dac de către romani. Toate acestea demonstrează existenţa în acel loc a unui adevărat palat, comparabil cu cele existente la Roma sau cu cel care a servit, aproximativ din anul 160 d.Chr., drept reşedinţă a guvernatorului Daciei Romane, la Ulpia Traiana Sarmizegetusa.

Tiana MESNER