Operaţiunea ,,ALCATRAZ”


Droguri şi gratii la Caransebeş

 Recent, „mascaţii” au făcut nouă descinderi domiciliare pe raza localităţilor Caransebeş şi Oţelu Roşu, la locuinţele unor tineri suspectaţi de activităţi infracţionale, vizând traficul de droguri de risc şi mare risc, precum şi efectuarea de operaţiuni cu produse, ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive. Ca urmare a desfăşurării Operaţiunii „ALCATRAZ”, nouă persoane au fost conduse la sediul DIICOT – Biroul Teritorial Caraş-Severin. Patru tineri au fost prezentaţi apoi Tribunalului Caraş-Severin, care a emis pe numele lor mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile, al cincilea fiind dat în urmărire generală şi consemn la frontieră. (C. Senco, S. Berger)

În urma activităţilor desfăşurate de către poliţiştii de la Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Caraş-Severin, sub coordonarea procurorului din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Caraş-Severin, cu sprijinul direct al lucrătorilor operativi din cadrul Structurii de Intervenţie Rapidă a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Caraş-Severin, precum şi al S.I.P.I. Caraş-Severin, săptămâna trecută s-a desfăşurat Operaţiunea ,,ALCATRAZ”. Aceasta a vizat un grup infracţional organizat, specializat în traficul de droguri de risc şi mare risc, precum şi efectuarea de operaţiuni cu produse, ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, aşa-numitele „produse etnobotanice”. În cadrul acţiunii, au fost efectuate un număr de nouă descinderi domiciliare pe raza localităţilor Caransebeş şi Oţelu Roşu, la locuinţele unor tineri suspectaţi de astfel de activităţi infracţionale.

Au fost conduse la sediul D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Caraş-Severin nouă persoane, acestea fiind cercetate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire de grup infracţional organizat, trafic de droguri de risc, organizarea traficului de droguri şi efectuarea de operaţiuni cu produse, ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive.

Astfel, la Tribunalul Caraş-Severin au fost prezentaţi cu propunere de arestare preventivă Sergiu Valentin Todor, Daniel Florin Băran şi Daniel Emi Berari, cu toţii ridicaţi de către ,,mascaţi”, precum şi creierul grupării, Puiu Stănescu, acesta fiind adus în sala de judecată din Penitenciarul Timişoara, unde ispăşeşte o pedeapsă de un an şi două luni închisoare pentru înşelăciune. Nefiind găsit la domiciliu în momentul descinderilor, fratele acestuia, Darius Nicolae Stănescu, a fost înştiinţat telefonic că faţă de el s-a dispus începerea urmăririi penale. Bărbatul le-a închis telefonul în nas procurorilor DIICOT şi de atunci s-a făcut nevăzut. În momentul în care a vorbit la telefon cu organele de cercetare penală, el se afla pe raza municipiului Timişoara.

  Tribunalul Caraş-Severin a emis mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile, pentru toţi cei cinci învinuiţi, Darius Nicolae Stănescu urmând să fie trimis în spatele gratiilor imediat ce se va preda sau va fi prins. El este dat în urmărire generală şi în consemn la frontieră. Ceilalţi patru au făcut recurs, sperând că-şi vor câştiga libertatea la Curtea de Apel Timişoara.

Grav este faptul că unul dintre traficanţi locuia la nici 100 de metri de gardul unei școli din Caransebeş, iar vecinii acestuia au spus că el le vindea etnobotanice tinerilor direct de la geamul bucătăriei.

Concomitent, au fost demarate de către poliţiştii din cadrul Biroului de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara o serie de activităţi de anihilare a unei alte grupări infracţionale, specializată în distribuţia de droguri de mare risc, care avea legături şi cu grupul sus-menţionat, în cadrul acestei acţiuni fiind efectuată o percheziţie pe raza judeţului Caraş-Severin.

Carmen SENCO

Sonia BERGER