Onor la Eroii Neamului!


De sărbătoarea Înălţării Domnului, atunci când românii îşi cinstesc şi Eroii Neamului, la Caransebeş, la statuia Generalului Ioan Dragalina, el însuşi un simbol al oraşului şi a tot ceea ce înseamnă jertfă şi sacrificiu, a avut loc o festivitate dedicată martirilor care şi-au dat viaţa pentru Ţară.

Înainte, însă, de acest moment omagial, au mai fost depuse coroane de flori la Cimitirul Eroilor şi la Monumentul Partizanilor, din municipiu. În Parcul „Gen. Ioan Dragalina” au fost prezenţi primarul Marcel Vela, viceprimarul Filip Strejariu, deputatul Dan-Laurenţiu Tocuţ, consilieri locali, reprezentanţi ai clerului şi ai Poliţiei, Jandarmeriei, Pompierilor, ai partidelor politice, veterani, militari, elevi şi cadre didactice, ori pur şi simplu gugulani care au simţit că asta trebuie să facă într-o zi cu o mare încărcătură emoţională pentru poporul român.

După un Te Deum oficiat de preoţii de la Episcopia Caransebeşului şi citirea mesajului Episcopului Lucian Mic, a luat cuvântul lt.-col. Viorel Petrariu, comandantul Garnizoanei Caransebeş, care a făcut un scurt istoric al acestei sărbători. „România a fost primul stat din lume care a legiferat cinstirea memoriei tuturor ostaşilor căzuţi pe teritoriul ţării, indiferent din ce armate au făcut parte aceştia. Prin Decretul-Lege din 4 mai 1920, s-a hotărât ca Ziua Eroilor să fie marcată odată cu sărbătorirea Înălţării Domnului, fixată la 40 de zile după Paşti. În acest sens, un rol esenţial a aparţinut Societăţii «Mormintele Eroilor căzuţi în război», înfiinţată în anul 1919, care s-a transformat în anul 1927 în Societatea «Cultul Eroilor». În 1923 a fost inaugurat şi Mormântul Ostaşului Necunoscut, îndeosebi pentru martirii străini, şi a fost amplasat pentru început chiar la faţa Muzeului Militar Naţional, din Parcul Carol, din Bucureşti”, a spus lt.-col. Viorel Petrariu.

Lupta poporului român pentru păstrarea fiinţei naţionale a însemnat, de-a lungul timpului, mii de luptători din toate categoriile sociale, pildele de eroism ale înaintaşilor luminând gândurile şi faptele urmaşilor, a mai spus comandantul Garnizoanei Caransebeş. „Sărbătoarea aceasta are menirea de a-i omagia pe aceia care, de-a lungul veacurilor, cu uriaşe sacrificii umane şi materiale, au creat o stare de spirit, un sentiment al eroismului, în consonanţă cu spiritul vremurilor. «Cine uită, nu merită», spunea marele istoric Nicolae Ioarga. De aceea, trebuie ca în această zi, cu omenească emoţie şi adâncă recunoştinţă, să ne gândim la cei care şi-au jertfit viaţa pentru Ţară şi Neam”, a mai spus lt.-col. Viorel Petrariu.

În discursul său, primarul municipiului, Marcel Vela, a vorbit despre semnificaţia acestei zile. „Ne aflăm aici pentru a omagia Eroii. Să ne închinăm în faţa jertfei lor, să învăţăm din pilda pe care, indiferent de timpuri, de momente şi de locuri, ne-au dat-o nouă, tuturor. Nu aş dori să mă focalizez doar pe faptele de eroism ale celor din trecut, pentru că, la fiecare Zi a Eroilor, am evocat jertfa înaintaşilor noştri, fie că au fost cei care au format poporul român, aici, pe aceste meleaguri, fie aceia care s-au jertfit în secolul trecut, în cele două războaie mondiale, fie cei care au murit în 1989 sau cei care, contemporani cu noi, s-au jertfit în teatrele de război din Afganistan şi Irak. Azi aş vrea să adresez un îndemn, celor care suntem aici şi acum, la eroism. Pentru că eroismul nu înseamnă doar jertfa supremă. Sunt eroi care au făcut lucruri extraordinare, oameni care sunt printre noi, anonimi sau cunoscuţi, care au făcut fapte de eroism, oameni care au salvat vieţi, oameni care au schimbat destine, oameni care au influenţat cursul istoriei. Vă îndemn pe fiecare să încercaţi, oriunde – acasă, la serviciu, pe stradă, în timpul liber –, să fiţi eroul dumneavoastră, eroul care face ceva pentru cei din jurul său, chiar şi cea mai neînsemnată faptă, care poate influenţa în bine cursul unei cetăţi, destinul unui om. Recent, Caransebeşului a reuşit performanţa de a fi, după 30 de ani, în Divizia A la volei. Un tânăr sportiv, în meciul decisiv, şi-a fracturat piciorul şi şi-a compromis întreaga carieră. Consider că acesta e un act de eroism. Sunt medici la Spitalul Municipal de Urgenţă care, deşi uneori sunt în timpul liber, deşi au salarii mici, vin şi salvează vieţi în miez de noapte, alături de asistente, infirmiere şi îngrijitoare. Sunt fapte de eroism care schimbă destine şi salvează vieţi. Sunt aici militari care, indiferent de oră şi de anotimp, merg să stingă incendii. Şi ei sunt eroi”, a spus Marcel Vela.

Pe acordurile muzicii intonate de Fanfara municipiului Caransebeş, condusă de col. (r) Marius Frăţilă, au depus coroane la monumentul Generalului Ioan Dragalina reprezentanţi ai Episcopiei, ai Primăriei municipiului, ai Garnizoanei Caransebeş, ai Asociaţiei Veteranilor şi Văduvelor de Război, ai Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere, ai Asociaţiei Luptătorilor din 21 Decembrie 1989, Asociaţiei Răniţilor la Revoluţia din Decembrie 1989, Poliţiei municipiului Caransebeş, Formaţiunii de Jandarmi, Formaţiunii de Pompieri, Serviciului Român de Informaţii, Poliţiei Locale, Asociaţiei Municipale a Pensionarilor, Spitalului de Urgenţă Caransebeş, Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă, ai Partidului Naţional Liberal, ai Partidului Democrat Liberal, ai Partidului Social Democrat, ai Partidului Poporului Dan Diaconescu, precum şi ai liceelor „Traian Doda”, „C.D. Loga”, „Decebal”, „Dacia” şi „Trandafir Cocârlă”.

Manifestarea s-a încheiat cu defilarea Gărzii şi Detaşamentului de Onoare.

Sonia BERGER