ONG-urile din Banat strâng rândurile pentru natură


Recent, la Reşiţa a avut loc o întâlnire de lucru la care au participat 16 organizaţii neguvernamentale care activează în zona Banatului Montan, acţiune organizată la inţiativa Asociaţiei WWF – Programul Dunăre-Carpaţi-România.

Scopul reuniunii a fost acela de a se pune bazele unei colaborări în cadrul sectorului civil care să susţină conservarea cadrului natural şi dezvoltarea durabilă a comunităţilor în zona Banatului Montan. De asemenea, se intenţionează introducerea conceptului de sălbăticie şi a conectivităţii zonelor sălbatice.

Cei prezenţi la dialog au recunoscut necesitatea colaborării şi a reunirii resurselor şi eforturilor, mai ales în condiţiile în care în zona Banatului se iau decizii care afectează direct activitatea ONG-urilor, fără ca acestea că fie consultate. De asemenea, s-a conturat nevoia pregătirii membrilor fiecărei organizaţii cu privire la instrumentele pe care le au la dispoziţie în aceste condiţii.

Una dintre principalele probleme identificate în cadrul întâlnirii este exploatarea resurselor forestiere din zona Banatului, participanţii la dialog fiind de acord să ia parte la o întâlnire directă cu reprezentanţii Regiei Naţionale a Pădurilor, tocmai pentru comunicarea ambelor puncte de vedere şi, eventual, a se ajunge la o înţelegere.

Reprezentanţii WWF au mai declarat că este nevoie de intervenţii pentru schimbarea legislaţiei care permite acţiuni care afectează negativ zonele sălbatice, precum exploatarea masivă a resurselor pe teritoriul Parcurilor naţionale.

Cele 16 organizaţii participante la întâlnire activează în domenii diferite, însă au în comun preocuparea pentru natură, profilul divers al asociaţiilor prezente fiind considerat un mare avantaj, deoarece acest lucru va permite pe viitor o abordare pentru mai multe domenii de interes.

Preconizăm că de azi înainte, atunci când se iau decizii la nivel regional, instituţiile vor avea un sprijin real în noi, dar şi că va exista o voce puternică, voce care să semnaleze pericolele care ameninţă bogăţia naturală din Carpaţii de Sud-Vest. Mulţumim pentru implicare celor care luptă pentru conservarea şi protecţia mediului în zona Banatului Montan: Grupul Ecologic de Colaborare Nera, Asociaţia Altitudine Timişoara, Asociaţia Euroland Banat, Asociaţia Speologică Exploratorii Reşiţa, Fundaţia Activity, Asociaţia Bike Attack Reşiţa, Asociaţia Prietenii Munţilor Reşiţa, Clubul Montan Caransebeş, Asociaţia Salvamont Caransebeş, Asociaţia Speologică Prusik Timişoara, Asociaţia Speologică SpeoTimiş Timişoara, Asociaţia Dunărea Moldova Nouă, Foto Club Banatul Montan”, a spus Raluca Crîsta, coordonator de proiect WWF.

Mădălina DOMAN