Nu vă jucaţi cu focul!


Ca urmare a numărului mare de incendii de vegetaţie produse în ultimele zile în Caraş-Severin, prefectul judeţului a convocat luni, 6 martie, într-o şedinţă de analiză, toate autorităţile cu responsabilităţi pe această linie, respectiv Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic” al judeţului Caraş-Severin, Inspectoratul de Poliţie Judeţean, Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Caraş-Severin, Garda Forestieră Caraş-Severin, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Caraş-Severin, pentru a identifica soluţii şi a stabili măsuri de prevenire şi gestionare a acestora.

În intervalul 4-6 martie, în judeţ s-a înregistrat un număr de 53 de incendii de vegetaţie şi mirişti. În acest context, în următoarea perioadă, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic” al judeţului Caraş-Severin şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean Caraş-Severin vor intensifica activităţile de informare preventivă şi control pe această linie, se arată într-un comunicat primit de la Compartimentul Informare şi Relaţii Publice al ISU „Semenic”.

În baza protocolului existent între Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic” al judeţului Caraş-Severin, Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Caraş-Severin şi Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Caraş-Severin, se vor lua măsuri pentru identificarea proprietarilor care au provocat arderi intenţionate pentru igienizarea terenurilor, astfel că nu li se vor mai acorda subvenţiile cuvenite pentru exploataţiile agricole pe care le deţin. Conform regulamentelor de funcţionare a APIA privind bunele practici agricole şi de mediu, este interzisă arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum şi a vegetaţiei pajiştilor permanente.

Coordonatele suprafeţelor afectate de incendii vor fi transmise către APIA de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic” al judeţului Caraş-Severin, pentru identificarea proprietarilor terenurilor. Începând cu data de 10 martie, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Caraş-Severin va efectua controale în teren, acolo unde există suprafeţe incendiate, pentru a verifica amploarea acestora, precum şi circumstanţele în care a avut loc incendierea. Menţionăm că vegetaţia ierboasă sau lemnoasă de pe pajiştile permanente nu trebuie arsă, întrucât se distruge materia organică şi se poluează atmosfera, iar reapariţia covorului ierbos valoros din punct de vedere nutritiv pentru animale durează peste 3 ani, după incendiere.

Nerespectarea prevederilor privind interzicerea arderilor de vegetaţie uscată atrage după sine nu doar pierderea subvenţiilor de la APIA, ci şi aplicarea de sancţiuni contravenţionale, se mai arată în comunicat.

Mădălina DOMAN