Un flagel numit corupţie


Data de 9 Decembrie a fost declarată de Organizaţia Naţiunilor Unite drept Ziua Internaţională Anticorupţie. Corupţia reprezintă una dintre cele mai serioase ameninţări la adresa Statului de drept, subminând instituţiile şi valorile democratice, atentând la ordinea socială şi ameninţând capacitatea Statului de a asigura drepturi şi libertăţi egale cetăţenilor săi. În lupta împotriva acestui flagel, este nevoie de eforturi comune, fiind necesară implicarea cetăţenilor şi a funcţionarilor oneşti din M.A.I. în acest fenomen. Campaniile anticorupţie iniţiate de D.G.A. au avut drept scop conştientizarea românilor cu privire la riscurile pe care le comportă săvârşirea de fapte de corupţie.

De la înfiinţare şi până în prezent, Direcţia Generală Anticorupţie, în colaborare cu celelalte instituţii de aplicare a legii, s-a angrenat într-un proces continuu de prevenire şi combatere a corupţiei, proces care trebuie continuat prin eforturi constante, la care trebuie să-şi aducă contribuţia atât instituţiile Statului, cât şi cetăţenii. În vederea realizării unei comunicări eficiente între lucrătorii instituţiei D.G.A. şi cetăţenii care doresc să sesizeze aspecte legate de comiterea unor fapte de corupţie de către personalul Ministerului Administraţiei şi Internelor, a fost pusă la dispoziţie Linia gratuită anticorupţie – 0 800. 806.806. Biroul Judeţean Anticorupţie Caraş-Severin funcţionează în sediul Poliţiei municipiului Reşiţa, str. Moise Groza, nr. 2-4, tel. 0255/502680.

În cursul anului 2011, la nivelul judeţului Caraş-Severin, ofiţerii D.G.A. au constatat 37 de fapte de corupţie, fiind instrumentate un număr de 74 de dosare penale. În perioada menţionată, au fost efectuate cercetări faţă de 126 de persoane, BJACS  sesizând unităţile de parchet competente. De asemenea, au fost desfăşurate activităţi de prevenire specifice, la care au participat aproximativ 1.300 de cadre ale MAI din raza de competenţă.

Tiana MESNER