Get Adobe Flash player

Mirările unei domnişoare care se transformă în femeie


Galeria de Artă „Corneliu Baba” a Casei de Cultură din Caransebeş s-a dovedit neîncăpătoare joi, 5 decembrie, la lansarea cărţii „Purtând lentilele imperfecţiunii în lumea aparenţelor”, semnată de tânăra Ioana-Anamaria Puşcaş.
Evenimentul a debutat cu o colindă interpretată de eleva Ana Jurj, după care Ioan Cojocariu, directorul Casei de Cultură „George Suru” din municipiu, a vorbit despre „cartea-surpriză”, o culegere de eseuri filosofice din perioada cititului obligatoriu impus de prof. Ioan Murariu, care i-a fost autoarei dascăl de psihopedagogie şi filosofie. „În carte este vorba despre viaţă, despre mirarea în faţa vieţii a unei domnişoare de 17 ani care vedea cum se transformă, încet-încet, în femeie, şi de aici şi întrebările de unde venim, unde, spre ce ne ducem, apoi partea de incertitudine, dacă există un sens al vieţii, sau cum privim moartea… Sunt teme fundamentale, fiindcă Ioana-Anamaria se raportează la autorii antici, la romantici, e un corolar prin toată istoria filosofiei, bine drămuit de profesorul care, cândva, a realizat o legătură între dascăl şi elev. Tot el a fost şi cel care a încurajat-o să publice, în timp ce alţii îşi ascund scrierile. Părerea mea e că este acesta un semn, o încurajare la strigătul tot mai des auzit în ultimul timp, cum că majoritatea elevilor sunt analfabeţi funcţional. Această carte tocmai asta arată, că ei citesc, înţeleg şi chiar caută să creeze, un lucru pe care noi vrem să-l încurajăm, ca instituţie de cultură, şi să-i provocăm astfel şi pe alţi elevi să publice”, a mai spus Ioan Cojocariu.
Prof. Ioan Murariu a amintit că Ioana-Anamaria Puşcaş, deşi este absolventă a Universităţii din Cluj, Facultatea de Drept, a ales să se întoarcă acasă, la Caransebeş, cu toate că ar fi putut rămâne în marele oraş transilvănean. „Activitatea culturală din zonă pare mai puţin interesantă, în ultimul timp, pentru tineri, de aceea surpriza este foarte mare atunci când unul dintre aceştia a ales să vină acasă, şi nu doar atât, ci şi să îmbogăţească oraşul şi zona cu un creator de excepţie. Cartea este o lucrare de meditaţie filosofică, surprinzător pentru o tânără, mai ales că această carte a fost scrisă la vârsta la care autoarea era elevă la Colegiul Naţional «C.D. Loga». Titlul însuşi este o meditaţie filosofică, şi este surprinzător să facem o paralelă cu «Romanul adolescentului miop», de data aceasta un adolescent din Caransebeş care a scris această, aş zice, profundă meditaţie filosofică”, a adăugat prof. Ioan Murariu.
Despre carte şi autoare au mai vorbit scriitorii caransebeşeni Constantin Brătescu şi Ioan Jorz.
În final, Ioana-Anamaria Puşcaş a spus că „Purtând lentilele imperfecţiunii în lumea aparenţelor” este o carte scrisă în adolescenţă. „Aveam 17 ani şi adesea stăteam cu prietena mea Andreea Vele, care astăzi nu mai este printre noi, şi filosofam. Ea m-a îndemnat să-mi scriu gândurile, să le dau o formă, mai târziu mama a descoperit întâmplător aceste scrieri, i le-a dat şi dlui Murariu să le citească, iar dânsul a susţinut publicarea lor”, a mai spus autoarea.
Ioana-Anamaria Puşcaş a adăugat că mai are trei caiete cu gânduri, care nu au luat încă forma unui manuscris, şi nu a exclus ideea de a scrie şi poezie.
Bianca METEŞ

Traducere
Slovensky Med
Servicii deratizare Transal Urbis


Servicii Transal Urbis