Mihai Vintilă, Cetăţean de onoare al judeţului Caraş-Severin


La mijlocul săptămânii trecute, Sala de festivități a Palatului administrativ din Reșița a găzduit ceremonia prin care pictorului şi scriitorului Mihai Vintilă i s-a acordat titlul de „Cetăţean de Onoare” al judeţului Caraş-Severin. Întreaga activitate a artistului a fost elogiată de Romeo Dumitrescu, președintele Consiliului Județean, cel care, de fapt, a și avut inițiativa acordării acestui titlu cunoscutului pictor naiv.

Mihai Vintilă s-a născut în data de 10 martie 1932, la Caransebeș, însă în momentul de față locuiește la Reșița. El este medic veterinar pensionar şi a devenit cunoscut în ţară şi în străinătate începând din 1980, când a hotărât să se ocupe tot mai serios de marea sa pasiune, pictura.

Mihai Vintilă a pictat cu hărnicie şi pasiune, obţinând zeci de premii naţionale şi internaţionale, lucrările sale fiind prezente în muzee, galerii de artă şi colecţii prestigioase din lume. În urmă cu câţiva ani a donat 47 de lucrări Galeriei de Artă „Corneliu Baba” a Casei de Cultură „George Suru” din Caransebeş, şi 40 de lucrări Muzeului Banatului Montan din Reşiţa.

A publicat şi 13 volume, cele mai multe cu povestiri autobiografice, însoţite de desene relizate tot de el, fiind, totodată, şi autorul primului dicţionar de artă naivă din ţară: „Dicţionarul Artei Naive din România”, publicat la Editura Timpul, din Reşiţa, în anul 2001.

„Am primit vestea cu bucurie. Mă bucur ca un copil, deşi, la vârsta mea de 84 de ani, bucuriile sunt puţine. Iar de când a murit fiica noastră, de foarte tânără, eu şi soţia mea nu mai avem aşteptări de la viaţă. Şi bucuriile, dacă apar, sunt mult estompate. De fapt, e mai multă tristeţe. O mare tristeţe. Mă mai salvează munca”, ne-a spus artistul.

În prezent, el lucrează la un nou volum autobiografic, cu titlul „Dincolo de opt decenii”.

Mihai Vintilă este „Cetăţean de Onoare” al municipiului Caransebeş din 2005 şi „Senior al Culturii” din Caraş-Severin, din anul 2011. În 15 mai, a primit Diploma de Excelenţă a Asociaţiei Generale a Medicilor Veterinari din România, pentru prodigioasa activitate în domeniul picturii şi literaturii.

Bianca METEŞ