Măsuri dureroase pentru unii medici, la Caransebeş 1Managerul Spitalului Municipal de Urgenţă Caransebeş, Adrian Cican, a susţinut recent o conferinţă de presă în cadrul căreia a făcut câteva precizări importante pentru pacienţii unităţii medicale. El a început prin a-şi care scuze pentru că, începând de miercuri, 22 ianuarie, este posibil să existe unele situaţii neplăcute în asigurarea unor servicii medicale, deoarece se lucrează la înfiinţarea Ambulatoriului integrat al spitalului, care va avea 19 cabinete, iar acum se reabilitează respectivele spaţii.
„Este vorba despre trei cabinete medicale – Chirurgie, ORL şi Oftalmologie –, cabinete private, care nu sunt, deci, ale spitalului din Caransebeş, ci ale unor medici care au primit notificări în data de 14 ianuarie. Au fost nenumărate discuţii la raportul de gardă în decursul timpului, în care le-am atras atenţia că acele spaţii medicale vor intra în reabilitare, iar ei să-şi ia măsuri de precauţie, pentru a nu stopa continuitatea acestor servicii, fiindcă stoparea lor se datorează strict medicilor care prestează în acele cabinete medicale, dânşilor oferindu-li-se şansa, de către conducerea spitalului, de a presta aceste servicii medicale în alte cabinete care nu intră în perioada imediat următoare, dar dânşii se pare că au decis altceva. Şi, atunci, suntem puşi în postura în care nu vrem să dezamăgim sau să impietăm actul medical care se prestează în Spitalul Municipal de Urgenţă din Caransebeş, astfel că începând de miercuri, 22 ianuarie, tot ceea ce înseamnă adresabilitate faţă de ORL, Chirurgie şi Oftalmologie vom asigura prin intermediul Compartimentului Primiri-Urgenţe, care le va dirija către secţiile şi compartimentele de specialitate din cadrul spitalului. În cazul în care va fi un aflux mare de pacienţi, ne cerem scuze, dar se va mări timpul de aşteptare la Compartimentul Primiri-Urgenţe, pentru că prioritate vor avea urgenţele, şi abia apoi serviciile medicale de ambulatoriu”, a spus Adrian Cican.
Managerul spitalului a mai precizat că există o hotărâre a Consiliului Local Caransebeş pe care o respectă şi în care se spune că prelungirea contractelor se face până la înfiinţarea Ambulatoriului. „În momentul de faţă, noi avem un aviz dat de către Direcţia de Sănătate Publică, în care ne încadrăm, să înfiinţăm acest Ambulatoriu cu 19 cabinete. A fost depusă documentaţia la Ministerul Sănătăţii în data de 19 ianuarie, deci noi respectăm ad litteram tot ceea ce înseamnă legislaţie în domeniu. Repet, vor fi asigurate Chirurgia, ORL şi Oftalmologia. Dacă dânşii nu au respect faţă de pacienţii pe care i-au deservit până acum, dacă şi-au închipuit că nu se va întâmpla lucrul acesta şi că trebuie să se termine cu această risipire a banului public prin intermediul cabinetelor medicale private… Ceea ce ne dorim şi facem în acest moment este ca, după 19 ani, Spitalul Municipal de Urgenţă din Caransebeş să aibă Ambulatoriu propriu, în care noi să deservim populaţia, şi le garantez cetăţenilor că acest lucru se va întâmpla. Suntem sprijiniţi de Primăria municipiului Caransebeş, de Consiliul Local, şi nu cred că lucrurile pot să ia o altă întorsătură. Mai mult decât atât, îi rog atât pe domnul preşedinte al Colegiului medicilor, cât şi pe medicii care, sigur, sunt afectaţi de veniturile care vor fi diminuate în perioada imediat următoare, să înţeleagă că este un lucru ireversibil, iar acest Ambulatoriu se va înfiinţa”, a mai spus managerul unităţii medicale caransebeşene.
În altă ordine de idei, în legătură cu „măsurile dureroase pentru unii medici, dar sănătoase pentru pacient şi creşterea calităţii serviciilor medicale”, managerul unităţii medicale caransebeşene a dat exemplul Compartimentului Oftalmologie, despre care s-a tot vorbit şi care va funcţiona în Ambulatoriu, precizând că noul spital de la Mioveni, în valoare de aproape 60 de milioane de euro, cu 250 de paturi, înfiinţat de curând, nu are secţie sau compartiment de Oftalmologie, la un număr de locuitori aproape dublu faţă de Caransebeş şi cu un buget enorm al Primăriei, primarul localităţii şi managerul unităţii medicale considerând că este suficient Ambulatoriul, restul asigurându-se ca măsuri de urgenţă, fiind trimise în alte locuri.
„Sunt în atenţia noastră – şi am spus-o medicilor la raportul de gardă – două compartimente care, în urma analizei pe 2019, care încă nu s-a încheiat, este vorba despre Dermato-Venerologie şi ORL, care, deocamdată, se pare, dar nu vreau să anticipez, au aceleaşi dimensiuni ca Oftalmologia, adică de ineficacitate. Sunt măsuri dureroase, dar oamenii trebuie să înţeleagă că acest ciclu ireversibil, odată declanşat, va aduce beneficii în primul rând pacienţilor”, a mai afirmat managerul unităţii medicale.
Referitor la soarta medicilor care nu vor mai activa în spital, Adrian Cican a precizat că nimeni nu-şi va pierde locul de muncă, ei urmând să lucreze în Ambulatoriu, iar personalul, unul supradimensionat, va fi dirijat eficient spre celelalte compartimente, secţii şi cabinete ale Ambulatoriului.
Sonia BERGER


Un gând despre “Măsuri dureroase pentru unii medici, la Caransebeş

Comentariile sunt închise.