Luca Novac, cetăţeanul care face onoare comunei Turnu Ruieni


Duminică, 14 septembrie, la Cabana „Cuntu”, din Borlova, a avut loc decernarea titlului de „Cetăţean de Onoare al comunei Turnu Ruieni”, celui care poartă şi numele de Taragotul de aur – Luca Novac. Au participat la această sărbătoare consilierii locali, alţi locuitori ai satelor din zonă şi solişti apropiaţi de sărbătorit: soţia Maria Tudor, fratele Gheza Novac, marea doinitoare bănăţeană Ana Pacatiuş, tânăra doinitoare Daniela Văcărescu, precum şi subsemnatul.

Înainte de a-i decerna Diploma, Petru Harambaşa, primarul comunei Turnu Ruieni, l-a prezentat pe Luca Novac, amintind celor prezenţi că artistul s-a născut în data de 15 septembrie 1941, în satul Var, comuna Obreja, copilăria şi adolescenţa fiind legate însă de satul Dalci, din comuna Turnu Ruieni. Este originar dintr-o familie în care preocupările muzicale şi talentul s-au transmis din generaţie în generaţie. Tatăl său, Luca Novac, cânta la saxofon, iar bunicul, pe care îl chema tot Luca Novac, cânta la clarinet. Luca Novac şi melodiile sale vin din minunatul Banat de Munte, zonă plină de folclor de calitate şi de artişti autentici. El se alătură unor înaintaşi de renume din această zonă, ca Luţă Ioviţă, Nicolae Arapu, Vasile Horea, tatăl său, şi mai apoi Ion şi Viorel Bălan, Laci Perescu şi alţii. Având asemenea înaintaşi, şi-a început ucenicia interpretativă cu mai multe instrumente de suflat: fluier, caval, ocarină, cimpoi, saxofon, clarinet şi apoi taragot, instrument cu care avea să se consacreze. Talentul şi munca sa tenace l-au ajutat să urce treptele măiestriei şi, în decursul anilor, concertele populare susţinute în ţară şi peste hotare i-au adus faima de a fi unul dintre cei mai mari virtuozi ai muzicii populare. La nici 16 ani, în 1957, era deja laureat al Concursului Naţional de Muzică Instrumentală. Tot în acel an, circa 25 de familii din Dalci s-au stabilit la Caransebeş. Luca Novac s-a afirmat încă din tinereţe, fiind laureat al concursurilor de amatori din 1957 şi 1966, şi al Festivalului Balcanic din 1974. În urma acestor rezultate, în data de 1 septembrie 1964, a fost angajat ca solist instrumentist la saxofon, iar ulterior la taragot, în cadrul Orchestrei Populare de Stat „Lazăr Cernescu”, din Caransebeş, devenită apoi „Doina Banatului”. Cu această orchestră a făcut înregistrări la Radio, la Televiziunea Română şi imprimări la Electrecord. Luca Novac a întreprins numeroase turnee peste hotare. A colaborat cu majoritatea ansamblurilor profesioniste din ţară. Luca a înregistrat peste 10 discuri Electrecord, din care unul este colectiv, împreună cu fratele său Gheza, care cântă la trompetă, de care este mândru, ca şi de Cornel, instrumentist la acordeon, la fel ca şi de regretatul său frate Silviu, care cânta la saxofon. Talentul şi dragostea acestui mare artist nu vor muri niciodată, deoarece are urmaşi: Carmen Luca, fiica sa, interpretă de folclor, şi nepotul Novăcel Luca, un artist în devenire.

Pentru toate aceste merite şi ca fiu al acestei zone – satul Dalci –, la propunerea primarului Petru Harambaşa, Consiliul Local a hotărât în unanimitate să i se atribuie titlul de „Cetăţean de Onoare al comunei Turnu Ruieni”. După momentul festiv, a avut loc un program artistic la care, pe lângă invitaţi, a luat parte şi sărbătoritul, spectacolul fiind înregistrat de Hora TV, realizatori Ioan Gheorghe Oltean şi Mircea Cârţişorean, pentru emisiunea „Vetre Folclorice”, care va fi difuzată sâmbătă, 20 septembrie, la orele 19 şi 24. Spectacolul a mai fost înregistrat, de asemenea, de Studioul „Otilia” Caransebeş, manager Titi Alexin. Decorul spectacolului a fost întregit de Ansamblul „Gugulanii”, din Borlova, instructor Gică Cocie.

Manifestarea a fost organizată de Primăria şi Consiliul Local Turnu Ruieni, cu sprijinul unui iubitor de folclor, notarul Petru Schinteie, din Caransebeş, care – frumoasă coincidenţă! –, s-a născut în aceeaşi zi şi aceeaşi lună ca şi Luca Novac, dar în ani diferiţi, şi al lui Ionuţ Cornea (Biba), din Poiana Buchin.

Ştefan ISAC