Locul unde soarele răsare învelit în tricolor


foto 4.2O delegaţie a Primăriei municipiului Caransebeş a fost, la sfârşitul foto 4.1săptămânii trecute, în Cehia, la Dobroutov, unde a participat la dezvelirea unui monument compus dintr-o troiţă de stejar lucrată de meşteri maramureşeni şi o placă memorială din marmură, închinat memoriei celor 66.000 de militari români care şi-au dat viaţa, au fost răniţi sau daţi dispăruţi în Cehoslovacia, în cel de Al Doilea Război Mondial. Monumentul a fost realizat la iniţiativa Ambasadei României la Praga, cu sprijinul financiar al administraţiei locale caransebeşene, din partea căreia a participat la eveniment o delegaţie condusă de primarul Marcel Vela, din care au mai făcut parte viceprimarul Filip Strejariu, secretarul Primăriei, Ana Bratu, consilerul local Valentin Dascălu şi directorul Casei de Cultură, Ioan Cojocariu. Până acum, pe locul monumentului era amplasată o cruce din fier, o replică a celei de mesteacăn ridicată în data de 2 iunie 1945 de militarii români.
Ambasadorul României la Praga, Daniela Gîtman, prezentă la eveniment, a declarat că „în jurul acestui proiect se scrie o nouă filă în istoria relaţiilor de prietenie între români şi cehi”, mulţumind, în acelaşi timp, Primăriei Caransebeş şi Casei de Cultură „George Suru” pentru rolul deosebit de important pe care l-au avut în realizarea monumentului. Iar pentru că o parte dintre cei care şi-au jertfit viaţa în Cehoslovacia sunt din Banat şi din Caransebeş, gestul administraţiei locale a municipiului de pe malurile Timişului şi Sebeşului a fost făcut în numele tuturor primarilor de localităţi care au dat eroi în cel de Al Doilea Război Mondial.
„Pentru eroii care au murit în Cehoslovacia şi pentru sângele românesc de pe aceste dealuri, cred că în fiecare dimineaţă, atunci când răsare, soarele este învelit în tricolorul românesc”, a spus, emoţionat, primarul Marcel Vela, în momentul dezvelirii monumentului. La rândul său, Václav Vavroušek, primarul localităţii Dobroutov, a mulţumit celor care au îngrijit fosta cruce românească şi au cinstit, de-a lungul deceniilor, prin flori, memoria eroilor români, adăugând că noul monument românesc devine un reper important al acestei aşezări.
Inaugurarea troiţei de la Dobroutov a mai inclus o ceremonie militară, precum şi o slujbă de sfinţire a monumentului şi de pomenire a eroilor români, oficiată de parohul comunităţii româneşti din Praga.
Sonia BERGER