Liceul Bănăţean împotriva traficului de persoane


Un grup format din elevi şi profesori de la Liceul Bănăţean din Oţelu Roşu a participat, la sfârşitul lunii februarie, la o tabără de formare de voluntari împotriva traficului de fiinţe umane, organizată în localitatea timişeană Chevereşul Mare. Şcoala de pe Valea Bistrei a fost singura unitate de învăţământ invitată, restul tinerilor reprezentând organizaţii neguvernamentale din zona de vest a ţării. Timp de trei zile, cei prezenţi au ascultat mărturii ale victimelor, prin intermediul proiecţiilor video, iar invitaţii, persoane specializate, care luptă zi de zi pentru prevenirea şi combaterea fenomenului, le-au împărtăşit aspecte din experienţa lor. Tabăra s-a bucurat şi de prezenţa a doi ofiţeri din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate.

La sfârşitul celor trei zile, fiecare grup şi-a expus propriul proiect, pe care urmează să-l desfăşoare în zona din care provine. Elevii-voluntari de la Liceul Bănăţean şi-au propus să demareze, în curând, prin intermediul Cabinetului de asistenţă psihopedagogică din şcoală, o campanie de informare în Oţelu Roşu, referitoare la măsurile de prevenire a traficului de persoane, prin împărţirea de pliante, organizarea unui flash-mob şi a unei expoziţii de fotografie şi pictură pe această temă.

Organizatorii taberei de la Chevereş au fost Centrul Regional Timişoara al Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane, împreună cu organizaţiile „Salvaţi Copiii Timişoara”, Societatea pentru Copii şi Părinţi (S.C.O.P.), Generaţia Tânără România, Pro Prietenia Arad şi Filantropia Timişoara.

Otilia ŢICHELEA