Lavinia Călina a aprins două luminiţe în „Nocturna Bibliotecilor”


În cadrul maratonului cultural derulat sub genericul „Nocturna Bibliotecilor 2015 – Citadela Culturală”, derulat timp de două zile, la sfârşitul săptămânii trecute, tânăra scriitoare caransebeşeană Lavinia Călina a avut rezervată o oră, vineri, 25 septembrie, timp în care şi-a lansat cele două volume ale cărţii „Ultimul avanpost”, precum şi „Copiii întunericului”, din seria „Neamul Corbilor”. Manifestarea a avut loc la sediul „Banatica” al Bibliotecii Județene „Paul Iorgovici” din Reşiţa, situat la Casa de Cultură a Sindicatelor, în prezenţa unor scriitori, prieteni ai autoarei, dar şi a multor elevi de la şcolile din municipiul de pe Bârzava.

Lavinia Călina s-a născut revoluționară, în decembrie ’89. A urmat cursuri pedagogice și de filologie în Caransebeș. În 2008 s-a mutat la Timișoara și a studiat limbi străine la Facultatea de litere. În 2012 s-a înscris la Școala Sanitară „Carol Davila” din Caransebeș, cu gândul că poate într-o zi se va schimba ceva în sistemul sanitar, iar în paralel se ocupă de fotografie și filmări video, ca o ocupație de familie.

După prezentarea făcută de Clara Constantin, directoarea Bibliotecii Judeţene, despre autoare şi cele trei volume lansate a vorbit jurnalistul şi scriitorul Daniel Botgros. „Lavinia Călina este – îmi permit să spun asta – o revelaţie, în primul rând prin vârsta sa, are doar 26 de ani şi a publicat deja două cărţi bine primite de critica de specialitate, cele două cărţi fiind conexe genului science-fiction. Autoarea are o mare lejeritate în scris, are un condei pe care l-aş putea califica drept abil, pare că scrie de foarte multă vreme şi acest lucru este foarte bun la un romancier, e o promisiune că Lavinia va fi un autor matur. Chiar fără să fi avut anterior activităţi cenacliere, tânăra scriitoare a debutat direct cu un roman, ceea ce este absolut remarcabil. Pe de altă parte, Lavinia este un autor care descrie excelent scenele, aduce trepidaţie în naraţiune, ritmul prin care descrie acţiunile este aproape sufocant, ceea ce denotă un stil matur, un stil modern, pliat pe cerinţele literaturii de azi. Aşadar, două cărţi scrise despre tineri, pentru tineri, iar ceea ce mi se pare foarte interesant este că ambele se petrec în România şi ambele au personaje cu nume româneşti”.

Autoarea le-a povestit simplu, celor prezenţi, cum s-a apucat de scris, şi a făcut-o atât de discret încât nici părinţii nu au ştiut de prima carte decât cu două săptămâni înainte ca ea să apară în volum. „M-am trezit într-o zi că vreau să scriu, pentru că citisem o mulţime de cărţi SF şi altele de acest gen, şi, deşi erau excelente, la fel ca şi filmele pe care le văzusem, în toate acţiunea se petrecea în America. Eu voiam ca acţiunea să se petreacă în România, şi nu am găsit o astfel de carte. Atunci m-am gândit: ce-ar fi să scriu? Şi am scris cartea pentru mine. De aceea vă spun, dacă vreţi să vă apucați de scris, scrieţi o carte pentru voi. Nu am scris o carte ca să fie publicată, ci pentru mine. De acolo cred că vine şi naturaleţea personajelor, care sunt libere să facă ce vor, tocmai fiindcă nu m-am gândit niciodată că o să fiu judecată dacă scriu un lucru sau altul, pentru că am scris doar pentru mine. Când scrii o carte, te gândeşti, tu, ca şi cititor, dacă vezi cartea ta pe raftul unei librării, ai da banii pe ea? Atunci, sfatul meu e, dacă scrieţi, să vă placă în primul rând vouă ce scrieţi”.

În încheiere, Lavinia Călina a lecturat câteva pasaje din „Copiii întunericului”, a dat autografe şi s-a fotografiat cu tinerii care au participat la eveniment.

Mădălina DOMAN