La Prefectură s-a discutat despre ucraineniMarţi, 25 ianuarie, prefectul județului Caraș-Severin a avut o întrevedere cu deputatul Nicolae Miroslav Petrețchi, președintele Uniunii Ucrainenilor din România, desfășurată la Palatul administrativ din Reşiţa.
La întâlnire au participat reprezentanți ai Uniunii Ucrainenilor din România – Filiala Caraș-Severin și ai administrațiilor publice locale din localitățile în care minoritatea ucraineană este reprezentativă. La nivelul județului Caraș-Severin, în două unități administrativ-teritoriale, Copăcele și Păltiniș, etnicii ucraineni au o pondere de peste 20% din numărul locuitorilor de la nivelul fiecărei unități administrativ-teritoriale conform datelor statistice din cadrul Recensământului din 2012, respectiv 660 de locuitori în Copăcele, reprezentând 61,45% din populația comunei, și 834 de locuitori în Păltiniș, reprezentând 34,49%, etnicii ucraineni fiind în număr de 2.843, dintre care 647 trăiesc în mediul urban și, cei mai mulți, 1.836, în mediul rural, am fost informaţi de Cancelaria Prefectului – judeţul Caraş-Severin.
În cadrul întâlnirii, au fost discutate aspecte referitoare la comunitatea etnicilor ucraineni din județ.
Deputatul Nicolae Miroslav Petrețchi a precizat că vizita în Caraș-Severin este prilejuită de marcarea a 120 de ani de la stabilirea etnicilor ucraineni în județ. Acesta a amintit sprijinul acordat de Uniunea Ucrainenilor din România comunităților ucrainene din județ atât în ceea ce privește gestionarea pandemiei Covid-19, prin asigurarea materialelor de protecție, dotarea unităților de învățământ cu laptopuri, promovarea vaccinării, cât și prin realizarea unor proiecte de dezvoltare.
În cadrul discuțiilor, prefectul Cristian Gâfu a apreciat implicarea de care au dat dovadă primarii localităților unde conviețuiesc etnici ucraineni în gestionarea pandemiei, în organizarea campaniilor de vaccinare în aceste localități sau în realizarea Recensământului General Agricol.
Deputatul Nicolae Miroslav Petrețchi a propus încheierea unor parteneriate pentru realizarea unor proiecte de dezvoltare, exprimându-și disponibilitatea de a sprijini Instituția Prefectului în acțiunile din cadrul Recensământului populației, care se va desfășura în acest an, dar și în alte aspecte.
Bianca METEŞ