,,La mijloc e vorba de o mână criminală, focul fiind pus intenţionat”


Chioşcul de ziare din cartierul Pipirig, ce aparţine societăţii Filupres, a ars în întregime în noaptea de 20 spre 21 august, paguba ridicându-se la aproximativ 700 de milioane de lei vechi. Interesant este că un incident similar s-a petrecut în acelaşi loc, la aceeaşi firmă, în iunie 2009. Potrivit comandantului Poliţiei Caransebeş, Ioan-Nuţu Tolciş, concluzia anchetatorilor după primul incendiu spunea că focul s-a aprins din cauza instalaţiei electrice. Aceeaşi a fost atunci şi concluzia Pompierilor. Conform purtătorului de cuvânt al ISU Caraş-Severin, plt. Anca Balint, în cazul incendiului din data de 22 iunie 2009 sursa probabilă de aprindere a constituit-o un scurtcircuit electric la un conductor defect.

Cum şi atunci paguba s-a ridicat la o sumă extrem de mare, de aproximativ 600 de milioane de lei vechi (fără ca în calcul să intre şi perioada când la chioşc nu s-au făcut vânzări, spaţiul fiind în reparaţii), administratorul societăţii şi-a luat măsuri de prevenţie. „Instalaţia electrică la noul chioşc a fost montată de un electrician autorizat şi a fost dotată cu sisteme de siguranţă care se decuplau la supraîncălzire sau la producerea unui scurtcircuit. Din punctul meu de vedere, la fel ca şi prima dată, la mijloc e vorba de o mână criminală, focul fiind pus intenţionat”, ne-a precizat Teofil Chicin, administratorul societăţii de difuzare a presei. După cel de-al doilea incendiu, o parte din pagubă va fi recuperată, punctul de lucru fiind asigurat, dar la o valoare mai mică. „Suma pe care urmează să o primesc ca despăgubire nu acoperă, din păcate, decât aproximativ jumătate din pierderea reală”, a mai spus Chicin, care aştepată acum ca autorităţile să facă lumină în acest caz. „Sunt un contribuabil serios la buget, din taxele şi impozitele plătite de firma mea, şi poliţiştii şi pompierii sunt plătiţi, aşa că sper ca adevărul să iasă la suprafaţă”, a mai declarat Chicin, care în perioada 30 iunie 2009-30 iunie 2010 a achitat taxe şi impozite totale de 135.347 de lei noi.

Contactaţi, reprezentanţii ISU Caraş-Severin, prin intermediul purtătorului de cuvânt, au transmis rezultatele anchetei incendiului de săptămâna trecută. „Concluziile Comisiei de cercetare şi stabilire a cauzei probabile de incendiu constituită la nivelul ISU SEMENIC Caraş-Severin arată că sursa probabilă o constituie acţiunea intenţionată, iar organele abilitate efectuează cercetări în acest sens”.

Carmen SENCO