La marginea drumului dintre Soceni și Târnova s-au copt merele discordiei


Strada Principală din satul Soceni, aparținător comunei Ezeriș, face parte din Drumul Comunal Tîrnova – Soceni, aflat într-o stare avansată de degradare pe porţiunea din Soceni. Cei 1,5 km de drum distrus trebuie neapărat să fie reabilitați și asfaltați, valoarea lucrării fiind de 600.000 de lei, bani proveniţi de la Guvernul României şi din bugetul local al Comunei Ezeriş. Licitaţia pe SEAP a avut loc, există şi un câştigător, dar Direcţia de Urbanism a Consiliului Judeţean a refuzat să elibereze avizul pentru începerea lucrărilor de reconstrucţie, motivând că drumul respectiv se află în litigiu, deşi Ordonanţa 43/1997 specifică clar, la art. 8, că drumurile comunale care leagă două localităţi sunt proprietatea UAT-ului pe teritoriul căruia se desfăşoară. Adică, Drumul Comunal Soceni – Târnova, de la intersecţia cu DN 58 şi până la Poiana Nucului (Km 3,5), se află în proprietatea localității Soceni, respectiv a comunei Ezeriş, iar de la Km 3,5 în centrul comunei Târnova, la intersecţia cu DJ 582, se află în proprietatea comunei Târnova.

Ioan Rusu, primarul comunei Ezeriș, ne-a spus că există totuși o problemă care blochează materializarea intențiilor adiminstrației publice locale. Anume,  primarul comunei Târnova, Petru Fara, pe care, din păcate, nu am reușit să-l contactăm, a blocat asfaltarea respectivei străzi din Soceni, susţinând că Drumul comunal din Soceni este proprietatea comunei Târnova, motivând că există o Hotărâre a Consiliului Local Ezeriș, adoptată în urmă cu 12 ani, prin care acest for a fost de acord ca respectivul drum să fie promovat și întreținut de comuna Târnova, dar nicidecum să-l cedeze acesteia.

Pentru a explica mai bine situația apărută între cele două localități vecine, să spunem că Petru Fara a obţinut de la Guvernul Ponta 4 milioane de lei pentru asfaltarea acestui drum şi a turnat asfalt, însă numai până la o distanță de câteva sute de metri de intrarea în Soceni, și asta în condițiile în care, susține administrația din Târnova, tot drumul este proprietatea acestei comune. În plus – mai spune Ioan Rusu, primarul comunei Ezeriș –, drumul proaspăt asfaltat ar trebui să măsoare, conform normativelor, 4,5 metri, plus acostamente. În realitate, însă, el nu are decât 3,8 metri lățime, și asta fără acostamente, iar sub stratul de asfalt se află piatră concasată de pe teritoriul satului Soceni.

Iată însă că, de marți, 31 mai, Ioan Rusu s-a apucat de treabă și a început asfaltarea, din fonduri proprii, a drumului, de la Km 0, adică de la DN 58, care trece prin Soceni, până la Km 3,5, adică porțiunea care aparține comunei Ezeriș, și speră ca până la sfârșitul acestei săptămâni să și finalizeze lucrările. De asemenea, a mai spus edilul, administrația comunei Târnova susține că îi aparține încă un drum care face legătura între cele două localități, arteră rutieră care, de fapt, nici măcar nu există!

Ioan Rusu ne-a mai informat că, recent, au apărut Rapoartele de selecție pe Măsurile 7.6 și 7.2, ceea ce dă undă verde modernizării a 6 km de drum în comuna Ezeriș și, de asemenea, reabilitării Căminelor culturale din Ezeriș și Soceni, valoarea eligibilă fiind de 400.000 de euro, din fonduri guvernamentale, restul de 100.000 de euro urmând să fie asigurați din bugetul local al comunei.

Bogdan NAUM