La Caransebeş, ,,Locul deşeurilor nu este în casă”


Sâmbătă, 16 aprilie, între orele 10 şi 16, în opt zone ale Caransebeşului au fost amenajate puncte de colectare a Deşeurilor de Echipamente Electronice şi Electrocasnice, vechi sau defecte. Voluntarii Organizaţiei pentru Strategii şi Programe de Dezvoltare, locuitori din cartierul Balta Sărată şi din Jupa, studenţi reveniţi acasă în week-end, dar mai ales elevi de la Grupul Şcolar de Transporturi Auto, Liceul Pedagogic şi Liceul ,,Traian Doda” au preluat deşeurile electrocasnice din cartierul Balta Sărată, zona Teiuş, Centrul civic, Aleea Bujorului, Liceul Teoretic ,,Traian Doda”, zona Cazărmii-Racoviţa, cartierul Pipirig şi din zona periurbană Jupa. Fiecare deponent a primit câte un talon pentru fiecare aparat predat, cu acesta putând participa la o tombolă cu premii, organizată  în cadrul tradiţionalei manifestări ,,Ruga la Oraş”, care se va desfăşura în Duminica Tomii, prima după Paşte.

La final, organizatorii s-au declarat mulţumiţi de rezultatele acţiunii, în urma căreia s-au colectat mai mult de cinci tone de deşeuri. Următoarea campanie va fi organizată la toamnă, când se va încerca o astfel de colectare şi în satele din împrejurimi. Ideea s-a născut după ce, în timpul acţiunii de sâmbătă, locuitorii din satele învecinate, aflaţi cu treabă prin oraş, au întrebat voluntarii dacă ar fi posibil ca maşina să colecteze şi de la ei de la domicilii deşeurile electrocasnice.

Acţiunea a fost organizată de Asociaţia Română pentru Reciclare RoRec, cu sprijinul Primăriei Caransebeş, Organizaţiei pentru Strategii şi Programe de Dezvoltare, Asociaţiei Albatros şi SC Transal Urbis SRL Caransebeş, din partea căreia au participat, ca şi coordonatori, atât Oana Buda-Oprean, rsponsabil Mediu, cât şi mare parte din angajaţii societăţii.

Carmen SENCO