Jandarmii cărăşeni, pe locul 8 pe ţară, în lupta cu contrabanda


Inspectoratul Judeţean de Jandarmi „Gl. bg. Vasile Zorzor” Caraş-Severin a întreprins în cursul anului trecut un număr de 9 măsuri de prevenire a contrabandei. În funcţie de volumul de mărfuri de contrabandă confiscate, Inspectoratul Caraş-Severin ocupă locul 8 în clasamentul Inspectoratelor Judeţene de Jandarmi. Conform datelor colectate, bunurile confiscate de către Inspectoratele Judeţene de Jandarmi sunt în proporţie de peste 90 la sută ţigări şi alte produse din tutun, precum şi alcool şi alte tipuri de produse cosmetice sau electrocasnice. Ca urmare a acestor acţiuni, 14.580 de ţigări de contrabandă au fost confiscate şi 12 dosare penale au fost înregistrate.

Datele prezentate provin dintr-un studiu realizat de către Asociaţia InfoCons” şi susţinut de British American Tobacco, în cadrul campaniei Stop Contrabandei! Ia atitudine”. Studiul evaluează rezultatele din 2016 ale acţiunilor desfăşurate de principalele autorităţi implicate în combaterea fenomenului de contrabandă. Informaţiile prezentate în studiu au fost obţinute în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public şi colectate prin intermediul chestionarelor trimise de către reprezentanţii Asociaţiei „InfoCons” autorităţilor vizate, se arată într-un comunicat de presă al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi „Gl. bg. Vasile Zorzor” Caraş-Severin.

Campania „Stop Contrabandei! Ia atitudine” are ca scop informarea publicului atât în legătură cu dimensiunea fenomenului contrabandei, cât şi referitor la eforturile autorităţilor Statului român pentru stoparea acestui fenomen.

Contrabanda are profunde efecte economice şi sociale, prejudiciind bugetul de stat şi limitând capacitatea de dezvoltare a României. Totodată, acest fenomen reprezintă un risc pentru siguranţa naţională, contrabanda fiind adesea asociată şi altor activităţi infracţionale, putând reprezenta chiar şi o sursă de finanţare pentru activităţi teroriste. (B. Naum)