Insomnii şi proteste la Muzeul caransebeşean


Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş, Liceul „Bănăţean” Oţelu Roşu şi Primăria comunei Constantin Daicoviciu, în colaborare cu Consiliul Judeţean Caraş-Severin, Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, Episcopia Ortodoxă a Caransebeşului – Parohia Ortodoxă Ferdinand – Oţelu Roşu, Reţeaua Naţională a Muzeelor din România şi Asociaţia ASTRA – Filiala Oţelu Roşu, organizează sâmbătă, 16 mai, între orele 16 şi 5, Noaptea Europeană a Muzeelor, eveniment ajuns la cea de-a XI-a ediţie.

Această manifestare culturală de mare amploare se desfăşoară atât la nivel naţional, cât şi internaţional, la eveniment înscriindu-se muzee din ţară şi străinătate.

Anul acesta, sub egida Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş, se va realiza un circuit expoziţional – „Arta în Banatul de Munte”, care cuprinde expoziţia de artă religioasă şi laică a Muzeului din Caransebeş, ce se va desfăşura la sediu, Biserica ,,Ferdinand’’ din Oţelu Roşu (pictată de celebrii Gheorghe şi Corneliu Baba), Muzeul de Geografie Literară „Tiberiu Boşcaiu” din Oţelu Roşu, ce oferă spre vizitare manuscrise ale scriitorilor români de mare valoare literară, şi Muzeul Memorial „Constantin şi Hadrian Daicoviciu”, care ilustrează arta romană din provincia Dacia. De asemenea, în localitatea Constantin Daicoviciu se va realiza o proiecţie de filme istorice începând cu ora 20.30. Rolul acestui circuit muzeal este de a face cunoscută arta specifică Banatului de Munte, din antichitate până în prezent.

Prin urmare, sâmbătă, de la ora 16, până duminică dimineaţă, la ora 5, cei interesaţi vor putea vizita expoziţii ce conturează arta laică şi religioasă din Banatul de Munte. La sediul Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş, vor putea vedea Casa pădurarului din Marga, expoziţiile Din Istoria Regimentului de Graniţă Româno-Bănăţean Nr. 13, cea de artă plastică a pictorului Ion Sălişteanu, de Icoane pe lemn şi sticlă din colecţia Muzeului, precum şi Meşteşuguri tradiţionale în Banatul de Munte.

În comuna Constantin Daicoviciu (Căvăran), într-o sală special amenajată în cadrul Şcolii cu Clasele I-VIII, vor putea vizita Muzeul Memorial „Constantin şi Hadrian Daicoviciu”, precum şi o proiecţie de filme istorice (ora 20.30) – Dacii şi Columna (în curtea şcolii din localitate).

În Oţelu Roşu, doritorii pot vedea Biserica ,,Ferdinand’’ din Oţelu Roşu, precum şi Muzeul de Geografie Literară „Tiberiu Boşcaiu”.

Noutatea acestui an este conferită de înscrierea Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş la protestul cultural iniţiat de Reţeaua Naţională a Muzeelor din România, intitulat „Revolta Colecţiilor”, ce are drept scop tragerea unui semnal de alarmă referitor la situaţia bunurilor culturale mobile şi imobile. În ultimii 10 ani, peste 120 de sedii unde funcţionează muzee de tot felul şi zeci de mii de piese din colecţiile mai multor astfel de muzee sunt gata retrocedate sau aflate în curs de retrocedare. Pentru toate acestea, nu sunt identificate încă soluţii alternative de funcţionare, situaţie unică în Europa şi poate chiar în lume

Participarea în cadrul acestei acţiuni va consta în alegerea unui obiect reprezentativ din cadrul Patrimoniului MJERG Caransebeş şi acoperirea lui cu o pânză neagră în timpul Nopţii Europene a Muzeelor. Piesa ce va fi expusă central la sediul muzeului este Silenul de la Tibiscum, o veritabilă piesă de artă, realizată în bronz, o reprezentare a zeului Dionysos, Zeul vinului şi al teatrului, dovedind preocuparea pentru arta teatrală a locuitorilor din anticul oraş Tibiscum.

Atmosfera va fi completată cu muzică de toate genurile, dar şi de tradiţionalii Mici de Deva. Intrarea este liberă.

Sonia BERGER