Încă 20 de zimbri vor ajunge la ArmenişProiectul de reintroducere a zimbrilor în pădurile din Munţii Ţarcu, început acum şapte ani de către Organizaţia WWF România, s-a dovedit a fi un adevărat succes. În Măgura Zimbrilor trăiesc în prezent în libertate circa 65 de exemplare din cel mai mare mamifer terestru din Europa. În fiecare zi, zimbrii sunt atent monitorizaţi de către rangerii şi medicii din rezervaţie. Din observaţiile făcute până acum, procesul de adaptare în sălbăticie a decurs bine, turmele având deja viţei fătaţi în libertate.
Reprezentanţii WWF România vor să continue acest proiect care a salvat practic această specie şi au anunţat recent că, în primăvara acestui an, undeva în lunile mai-iunie, în Munţii Ţarcu, mai exact în rezervaţia de la Armeniş, va ajunge primul dintre cele două transporturi planificate pentru 2021, care va include aproximativ 20 de zimbri. După perioada de adaptare, spre finalul anului, exemplarele vor fi eliberate în sălbăticie pentru a se alătura celorlalte turme.
Cum însă iarna este grea în Măgura Zimbrilor, animalele au nevoie de hrană pentru condiţii extreme, respectiv vitamine, săruri, minerale şi medicamente, mai ales că numărul lor va creşte. Pentru susţinerea acestui proiect, reprezentanţii WWF România au iniţiat campania „Zimbrii au nevoie de tine“, prin care oricine poate să facă donaţii.
„Poți susține supraviețuirea noilor zimbri veniți din rezervații, prin asigurarea de hrană suplimentară, vitamine și medicamente. Astfel, vei crește șansele zimbrilor în procesul de adaptare, de a fi mai puternici și capabili să se înmulțească. 32 de kg de hrană/zi! Atât consumă în medie un zimbru adult, dar asta nu este totul! Dieta zimbrilor este variată și asigură funcții esențiale pentru protejarea și creșterea biodiversității dintr-un areal vast de păduri și pajiști. Împreună putem să îi cunoaștem mai bine și să îi ocrotim, pentru a ne bucura de beneficiile naturii“, se arată pe site-ul WWF România. (B. Meteş)