Înarmaţi şi şmecheri


În primele două luni ale anului 2012, lucrătorii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Caraş-Severin, au desfăşurat 17 acţiuni pe linia respectării regimului armelor şi muniţiilor, în urma cărora au fost constatate 49 de infracţiuni. Aceste acţiuni au avut loc pe raza întregului judeţ şi au vizat în special modul de asigurare a securităţii armelor, precum şi modul de păstrare şi folosire a acestora de către deţinători.

În doar două luni, poliţiştii au confiscat 13 arme, din care 6 de vânătoare şi alte 7 neletale, 170 de cartuşe, 0,5 kg de pulbere şi 250 de capse. În prezent, la nivelul judeţului sunt înregistraţi 2.202 deţinători de arme letale şi 976 de deţinători de arme neletale. Recent, a fost identificat un bărbat din localitatea Bănia, care adeţinea ilegal o armă de vânătoare cu alice, de calibrul 12/2. Din investigaţiile efectuate, s-a stabilit că la începutul lunii februarie 2012, bărbatul a introdus arma în ţară prin Punctul de trecere a frontierei Nădlac, sustrăgându-se de la controlul vamal, iar ulterior a ascuns-o în grajdul de animale. Acesta a declarat că a cumpărat arma cu suma de 150 de euro de la un cetăţean român stabilit în Portugalia. În aces caz se continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de contrabandă şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

O modificare importantă a Legii Nr. 295/2004, privind regimul armelor şi muniţiilor, a fost introdusă la sfârşitul anului trecut. La articolul 25, alin. 1, se prevede că permisul de armă are o valabilitate de 5 ani, termen care se calculează de la data eliberării sau, după caz, de la data ultimei prelungiri a vizei, iar articolul 140 prevede că nedepunerea armei şi muniţiei la un armurier autorizat în termen de 10 zile de la data expirării perioadei de valabilitate a permisului de armă constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la unu la cinci ani. De asemenea, se confiscă arma şi muniţia, iar deţinătorul nu mai are drept de port-armă pe o perioadă de doi ani.

Carmen SENCO